Bajrić predstavio rječnik za frizere, prvi takve vrste u BiH

Sarajevski frizer Elvir Bajrić je izdao stručni priručnik o tehnikama šišanja i bojenja kose. “Rječnik frizerskih tehnika i termina” pomoći će edukaciji sadašnjim i budućim generacijama frizera, koji će uz pomoć ovih tehnika šišanja i bojenja kose moći dobiti suštinu onoga što je najvažnije u stručnosti i znanju svakog frizera.

Gost Novog dana bio je frizer Elvir Bajrić, autor ovog priručnika.

Gradeći svoju 25-godišnju karijeru u mnogim gradovima od Sarajeva do Barcelone, Rima, Milana i Londona bio je u ulozi učenika, ali i edukatora.

Na pitanje šta je odlučio predstaviti u ovom rječniku, kazao je: “Uvijek vjerujem u ono što radim. U Londonu sam vidio da se priručnici koriste.Mi na prostoru bivše Jugoslavije nemamo priručnika takve vrste. Siguran sam da će ova knjiga naći svoje mjesto na seminarima, u školama, a do sada sam vidio da su reakcije dobre. Najbitnije mi je da priručnik uđe u obrazovanje, u školu za mlade frizure kako bi napredovali“.

O značaju priručnika je rekao: “Jako je veliki značaj, jer se sada tačno zna koliko mozak prima informacija u 45 minuta. Ma kako da ste dobar frizer, ne možete cijeli dan slušati nešto i zapamtiti sve sekcije, poteze sa makazama i to se mora zabilježiti da bi se mogli podsjetiti kada se vratite u svoj salon”.

O distribuciji “Rječnika frizerskih tehnika i termina je rekao: “Izdavačka kuća je Buybook i radiće distribuciju na prostore Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije i već se može nabaviti u Buybooku. Također ću i ja sam obilaziti škole i govoriti o važnosti ovoga rječnika“.

Na pitanje da li je frizerska profesija cijenjena u BiH je izjavio: “Nekada kažem da je cijenjena onoliko koliko je vi cijenite. Ljudi se upisuju u frizerske škole zbog toga da bi brzo obezbijedili sebi hljeb. Velika je potražnja za ovim zanatom, a samo odlični i vrlo dobri učenici mogu upisati ovu školu“.

/ba.n1info.com/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close