Avaz: “Ševe” nadziru sve Bakirove zgrade!

Bivši pripadnik terorističke jedinice „Ševe” Sead Gološ, vlasnik kompanije „Grupa Arh d.o.o.” iz Sarajeva, jedna je od ključnih karika koje povezuju halku s Bakirom Izetbegovićem u centru, a koja je izgradnjom nekoliko objekata i otimanjem vrijednih nekretnina u glavnom gradu, sudeći po svemu, oprala nekoliko stotina miliona maraka, pokazalo je istraživanje „Dnevnog avaza”!

Naime, svi sumnjivi i često nezakoniti milionski poslovi izgradnje objekata u Sarajevu, a koji su se vezali za Izetbegovićev proiranski krug, nije rađen bez Gološevog arhitektonskog studija. Svim poslovima je zajedničko to što ih je projektirala ili vršila nadzor nad njihovom izgradnjom „Grupa Arh”, čiji je Gološ vlasnik i direktor te kućni arhitekta Bakira Izetbegovića.

 

Neraskidiva veza

– Da, bio sam pripadnik „Ševa” – izjavio je početkom prošle godine Sead Gološ za „Dnevni avaz”, potvrđujući da je bio član terorističke jedinice za koju se vežu političke likvidacije u ratnom i poratnom Sarajevu.

A istraživanje pokazuje da je upravo “Grupa Arh” dokaz neraskidive veze između Izetbegovića i njegovih „operativaca” Amera Bukvića, direktora „Bosnia Bank Internationala”, Sulejmana el-Šidija, fantomskog saudijskog investitora, tajkuna Hilme i Muje Selimović, koji su se uz pomoć SDA domogli više od 120 državnih kompanija, i Šefkije Okerića, također tajkuna bliskog SDA te graditelja „Bosmala”.

Na internet-stranici “Arha” navedeni su projekti u kojima je učestvovao ovaj studio.

Tako je Gološev studio vršio nadzor nad izgradnjom ili projektirao BBI centar, koji je gradila BBI banka, „Merkurove” objekte i „Pivnicu” u vlasništvu Selimovića, propali projekt „Bosmal City Centra” i OKI-jeve zgrade u vlasništvu Šefkije Okerića.

Gološ nadzire i gradnju „Al-Shiddi” poslovnog centra na Marindvoru u centru Sarajeva, a bio je i ovlašten za nadzor u izgradnji Gazi Husrev-begove biblioteke te hotela „Europa”.

U skoro svim projektima, na ovaj ili onaj način, pojavljivao se i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, bilo da je bio konsultant u gradnji (kao što je slučaj s BBI centrom), nadzorni organ ili koordinator. Također, upućeni govore da su izvođači radova na nekim od ovih građevinskih projekata, kada im investitor nije plaćao na vrijeme, išli upravo kod Izetbegovića moleći ga da naredi isplatu novca!

 

Tajni računi

Inače, poznato je da su upravo građevinski poslovi najčešći način koji kriminalci biraju kako bi oprali novac. Neki izvori tvrde da se iza kapitala BBI banke, El-Šidija i drugih famoznih investitora bliskih SDA kriju donatorska sredstva koje su strane zemlje, mahom arapske, slale u našu zemlju tokom agresije na BiH.

Međutim, veliki dio novca namijenjen gladnim Bosancima i Hercegovcima i Armiji RBiH, navodno je završavao na tajnim računima te se sada pokušava staviti u legalne finansijske tokove putem investitora poput El-Šidija!

 

Gološ tvrdi da je Bakira upoznao ‘95.

Komentirajući navode da je na „velike poslove” pretplaćen, jer je prijatelj Bakira Izetbegovića još iz vremena „Ševa”, Gološ je početkom prošle godine za naš list izjavio da Izetbegovića nije poznavao dok je bio u zloglasnoj jedinici.

– Tek smo se upoznali krajem 1995. godine. Moje poznanstvo s njim nema veze s projektima koje radim – naveo je Gološ.

(Autor: F. KARALIĆ)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close