Šta dijelite na društvenim mrežama: Od Facebooka do otkaza

Šef vas je opomenuo zbog fotografija koje kačite na Facebook? Prijavili ste se za posao, a na Twitteru piskarate sve i svašta? Napravite veliko spremanje profila na društvenim mrežama, jer poslodavci sve češće bacaju oko na naše virtuelne živote.

Otkrivanje podataka o sebi na društvenim mrežama svojstveno je svakom korisniku takvih servisa. Mnogi se, međutim, previše opuste pred mogućnostima koje ove mreže pružaju i s vremenom počinju živjeti i s druge strane ekrana.

Posebno je opasno kada na Facebook, Twitter i druge popularne društvene mreže kačite baš sve o sebi – informacije o svakodnevnom kretanju, fotografije u raznim prilikama, statuse o trenutnom raspoloženju, stavove o različitim temama.

Takva sloboda lako može ugroziti sliku koju poslodavac ima o vama, jer prema istraživanjima stručnjaka za ljudske resurse, svaki peti poslodavac u regiji provjerava svoje zaposlene i kandidate za posao na društvenim mrežama.

Provjera profila na društvenim mrežama tako dovodi do sve češćih otkaza i odbijanja prijava za posao zbog čega biste trebali pripaziti šta sve kačite na svoje profile i s kim sklapate prijateljstva.

Naravno, društvene mreže nisu bauk i trebalo bi ih koristiti, jer ponekada mogu i pomoći da dobijete posao. Poslodavci sve češće koriste takve kanale za komunikaciju s budućim radnicima, želeći da sagledaju “ljudsku” stranu kandidata, a ne samo onu birokratsku, koja se nalazi u vašoj biografiji.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close