Autoceste FBiH traže povećanje akcize na gorivo

Za nove investicije u izgradnju autoceste na koridoru 5C, osim kreditnih sredstava, biće potrebna novčana podrška iz budžeta Federacije BiH ili povećanje akciza na gorivo, najavio je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Za izgradnju autoceste potrebno ukupno tri milijarde KM. Ukoliko do povećanja akciza dođe, to će značiti i povećanje cijena goriva. U 2012. godini Autoceste FBiH su po osnovu akciza prikupile oko 60 miliona KM, od ukupnih 80 miliona prihoda.

U protekloj godini je, prema njegovim riječima, investirano oko 300 miliona KM u izgradnju autoceste kroz FBiH, a ukupna vrijednost do sada potpisanih ugovora iznosi oko 835 miliona KM.

Na području BiH do kraja 2014. godine trebalo bi biti izgrađeno ukupno 102 kilometra autoceste na koridora 5C, izjavio je Karić. Prosječna planirana cijela kilometra autoceste koja prolazi kroz BiH iznosi 10 miliona eura, s tim da je u ravničarskim dijelovima kroz središnji dio zemlje te kroz Posavinu ona oko sedam, a na planinskom području između Sarajeva i Mostara čak dvadeset miliona eura po kilometru.

Autoceste FBiH zaključile su ugovore o izvedbi radova na dionicama koridora koji bi do kraja 2014. trebao u cijelosti povezati Zenicu i Tarčin, dvadeset kilometara južno od Sarajeva prema Mostaru.

Kako je pojasnio Karić, predstoji i dovršetak gradnje desetak kilometara dionice autoceste te graničnog prijelaza Bijača na jugu, koji je za BiH iznimno značajan jer će biti jedan od dva preko kojega će se nakon ulaska Hrvatske u EU moći izvoziti roba biljnog i životinjskog porijekla.

“Uopće nije upitno hoće li to biti gotovo do 1. jula”, ustvrdio je Karić.

Najavio je i kako bi u ovoj godini trebala početi gradnja dionice od desetak kilometara autoceste kroz Posavinu od Odžaka do Svilaja, gdje također treba biti novi granični prijelaz prema Hrvatskoj, a morat će se graditi i potpuno novi most preko Save. Ponude za ovu dionicu biće otvorene 20. februara.

On je dodao kako je kasnila poddionica Vlakovo – Lepenica zbog problema oko evaluacije ponuda. Dodao je kako je ponuda italijanskog konzorcija Impresa Pizzarotti & Salini S. p. A. morala biti odbačena jer jer je u ponudi dostavljena metodologija izgradnje mostova suprotna projektnoj dokumentaciji. Naime, Italijani nisu uračunali mostove u cijenu dionice, nego bi ih naknadno radili i naknadno naplatili, što bi poskupjelo izgradnju ove poddionice. Italijani su se žalili Evropskoj investicijskoj banci, koja je poslala svoje eksperte i oni su utvrdili da bi to bila skuplja ponuda.

S obzirom na to da je u tenderskoj ponudi turska kompanija Cngiz Insaat, kojoj je posao dodijeljen, dostavila cijenu 172 miliona eura za Vlakovo – Lepenicu, a ugovor potpisan na 178 miliona, Karić je ustvrdio da je 6,9 miliona eura greška u računanju.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close