Austrijski mediji: Ivan Žilić želi kupiti Hypo banku

Austrijski mediji objavili su da Ivan Žilić, najbogatiji Bosanac, želi kupiti Hypo Alpe Adria banku sa svim njenim dugovima i potraživanjima. Zauzvrat, Žilić traži da mu austrijska vlada, kao vlasnik, isplati 3 milijarde eura kao osiguranje te investicije.

Ministar finansija Austrije, Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger) potvrdio je da je dobio pismo namjere, te da ga Vlada razmatra.

Žilić je u svojoj ponudi naveo da ona vrijedi do danas (petak) u 14:00.

Kako prenose austrijski, te međunarodni mediji koji su prenijeli ovu vijest, Žilić nije odgovarao na pozive novinara i molbe da prokomentira ovu ponudu.

Strani mediji navode da je Žilić svoje bogatstvo stekao patentima u automobilskoj industriji.

Pismo namjere austrijskoj vladi uputio je preko svog savjetnika princa Habertusa Maksimilijana cu Hohenlohe-Langenburg (Maximilian).

Austrija je preuzela Hypo banku 2009. godine kako bi izbjegla kolaps koji bi imao regionalne posljedice. Posebno se apostrofira Balkan, na čije se područje rapidno raširilo poslovanje ove banke, prije nego je došla pred bankrot. Austrija sada želi prodati upravo taj dio banke, kako bi upumpala zdrav kapital i razvila je dalje.

– Ovakve ponude dobijamo svakodnevno. Sada provjeravamo da li je ona kredibilna i izvodiva. Konkretni pregovori još nisu počeli – izjavio je Špindeleger za austrijsku novinsku agenciju APA.

Austrijske dnevne novine navode da je Žilić uputio ponudu „kako bi uradio nešto za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu“.

On je nedavno u intervjuu za BHT1 rekao da mu je potpredsjednik Vlade Federacije BiH i ministar poljoprivrede Jerko Ivanković-Lijanović  tokom sastanka koji su imali, traži 70 miliona eura kako bi vratio dugove Hypo banci.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close