Haviv: Nisam mogao spriječiti Arkanove vojnike da ubijaju

Kada je kao mladi fotoreporter 1991. godine stigao prvo u Vukovar, a naredne godine i u Bijeljinu, Ron Haviv nije mogao pretpostaviti da će napraviti fotografije koje će ovjekovječiti neke od najbrutalnijih zločina koji su se desili u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Posebno upečatljive su ostale fotografije na kojima je zabilježio Željka Ražnatovića Arkana dok u ruci drži mladunče tigra i stravični trenutak kada pripadnik Arkanovih jedinica nogom udara leš ubijenog Bošnjaka u Bijeljini.

Haviv se za Anadolu Agency (AA) prisjetio kako je fotografija Arkana i njegovih vojnika ispred tenka nastala u selu Erdut, 37 kilometara od Osijeka tokom rata u Hrvatskoj 1991. godine.  Haviv je kazao kako su on i kolegica Alexandra Boulat, koja je preminula 2007. godine, pitali Arkana mogu li ga snimiti nakon čega je on pozvao vojnike i pozirao ispred tenka s mladunčetom tigra u ruci.

Naredne godine, Haviv je stigao u Bijeljinu kako bi dokumentovao dešavanja s početka aprila koja će na kraju rezultirati etničkim čišćenjem Bošnjaka iz Semberije. Nekoliko dana nakon dolaska njujorškog ratnog reportera, u grad je stigla kolona vojnih vozila koju je predvodio zloglasni Arkan.

“Kada sam stigao u Bijeljinu, grad je već bio podijeljen između Srba i Muslimana. Nekoliko dana sam fotografisao srpske civile. Kada se u gradu pojavio Arkan pitao sam mogu li se pridružiti njegovim vojnicima. Rekao je kako je stigao da grad oslobodi od muslimanskih fundamentalista i da mogu snimati njegove jedinice. U Bijeljini sam svjedočio ubistvima dvije žene i dvojice muškaraca”, rekao je Haviv za AA.

Fotografije koje je Haviv napravio u Bijeljini, a nedugo zatim i tokom mirovnih demonstracija u Sarajevu, našle su svoje mjesto u nekim od najčitanijih i najutjecajnijih listova širom svijeta. Međutim, konkretna reakcija međunarodne zajednice je izostala, a sukobi su prerasli u otvorenu agresiju na BiH. Haviv je bio razočaran takvim odnosom svjetske javnosti.

“Bio sam strahovito razočaran jer nije bilo reakcije. Fotografije, koje su dokumentovale ono što je poslije postalo poznato kao etničko čišćenje, bile su dokazi riječi diplomata, špijuna i novinara. Bilo je jasno da će se u BiH dogoditi brutalan rat ukoliko se ne dogodi međunarodna intervencija”, rekao je Haviv.

Ipak, on vjeruje kako fororeporteri i novinari, bez obzira na “neuspjeh” njihove misije u BiH na početku rata, mogu biti dio procesa promjene historijskih tokova.

“Naša sposobnost da pričamo priče i prikazujemo dokaze onoga što se dešava može biti iskorištena kao sredstvo za utjecaj na dešavanja”, kazao je Haviv, čije su fotografije korištene kao dokazni materijal tokom suđenja Radovanu Karadžiću na ICTY-ju. On je rekao kako je zadovoljan što su fotografije korištene kako bi oni koji su odgovorni za ratne zločine bili optuženi i kažnjeni.

Posao ratnog fotoreportera podrazumjeva česte situacije u kojima su oni koji su ispred objektiva u životnoj opasnosti. Pitali smo Haviva da li je ikada bio u dilemi da odloži kameru i pomogne onima kojima je život ugrožen.

“Bilo je situacija kada sam mogao intervenisati i spasiti ljudske živote. Vodio sam ljude u bolnicu, pružao prvu pomoć i spriječavao nasilje. Ali ponekad, kad ne možete promijeniti ono što se dešava, važno je to dokumentovati. Arkanovi ljudi su znali da sam tu i nije ih bila briga. Rekli su mi da ne snimam i bilo je jasno da nisam mogao uraditi ništa da spasim njihove živote”, rekao je Haviv.

Tokom svoje karijere Haviv je radio u mnogim područjima koji su bili zahvaćeni bilo ratom, prirodnim katastrofama ili smrtonosnim bolestima, od Vukovara, preko Sarajeva do Darfura i Haitija. Fotoreporteri na jednom ramenu nose kameru, a na drugom strah, vjernog saputnika na svakom zadatku. Slavni fotoreporter je rekao kako je važno koristiti strah kao saveznika.

“Neophodno je koristiti strah kako biste bili oprezni, ali ne bojati se tako da ne možete raditi”, rekao je Haviv.

Čovjek koji je prvi snimio izbjegličke kolone iz Srebrenice 1995. godine, u ovaj gradić vratio se prošle godine. Za AA je rekao da još uvijek aktivno prati situaciju u BiH.

“S velikom tugom pratim današnju situaciju u BiH. Smatram da je nedostatak napretka uvreda svima koji su ubijeni tokom rata. Kada pogledate kako napreduje Ruanda, koja je pretrpjela čak i veće gubitke, pitate se zašto se to ne dešava i u BiH”, rekao je Haviv.

(Anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close