Assad pristao da preda hemijsko oružje međunarodnoj zajednici

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Moualem je u utorak objavio je da je Sirija pristala na prijedlog šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da preda svoje hemijsko oružje pod nazdor međunarodnoj zajednici.

Informaciju je objavila agencija Interfax, a na Twitteru ju je objavio i Associated Press. Interfax je prenio da je sirijski ministar Walid Moualem kazao predstavniku Donjeg doma Dume da su sinoć održali “dug i iskren razgovor s ministrom Lavrovom oko njegovog prijedloga u vezi hemijskog oružja. Navečer smo odlučili pristati na rusku inicijativu”, prenosi ruska agencija.

Ova vijest dolazi nakon što je i američki senator Harry Reid kazao da je američki Senat odgodio glasovanje predviđeno za srijedu o rezoluciji kojom bi se dopustila uporaba sile u Siriji.

”Ne smatram da trebamo što prije glasati”, rekao je šef demokratske većine u Senatu Harry Reid, nekoliko sati nakon što je glasanje stavio na dnevni red za srijedu.

I predsjednik Barack Obama rekao je u intervjuu da će parlamentarni kalendar biti pomaknut.

Pozivajući se na neimenovane izvore, agencija Reuters prenijela je da će glasanje najverojatnije biti krajem sedmice.

Rezolucija koju je prošlu srijedu donio vanjskopolitički odbor Senata predviđa da se trajanje bilo kakve vojne intervencije u Siriji ograniči na 60 ili eventualno na 90 dana i da se predsjedniku zabrani slanje kopnenih snaga.

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

VEZANI TEKSTOVI: OBAMA PRIHVATIO PUTINOV PRIJEDLOG: Nazire li se diplomatsko rješenje pitanja Sirije?

VIDEO/ UNHCR POTVRDIO: Snimci i fotografije žrtava hemijskih napada u Siriji su lažni

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close