Aco Petrović: Nikada nećemo znati šta smo sve mogli napraviti na ovom prvenstvu

Jedna stvar koje nam je svima žao je što nikada nećemo znati šta smo sve mogli napraviti na ovom prvenstvu, rekao je danas selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Aco Petrović po povratku u Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

“Već se nakon utakmice sa Srbijom vidjelo da se dižemo, da postajemo pravi, da postajemo prava reprezentacija sa modernim načinom igranja. Dočekali smo Mirzu (Mirzu Teletovića, op.a.), sve se sklopilo. Ali nažalost nećemo znati da li je to bila zona medalje, da li je to bilo Svjetsko prvenstvo, što je to moglo biti”, rekao je Petrović, dodavši da su osjetili podršku ljudi i da su oni ponosni na njih.

Gromoglasnim aplauzom i povicima “Aco šampione”, “Aco ostani”, “Šampioni”, navijači i ljubitelji košarke dočekali su danas na sarajevskom aerodromu reprezentaciju, koja se u Sarajevo vratila sa Eurobasketa nakon sinoćnje utakmice sa Litvanijom, gdje se košarkaši BiH, ipak, i pored trijumfa nisu uspjeli plasirati u dalji krug takmičenja.

Petrović je naglasio da su ponosni na posao koji su napravili, ali da je sportska tuga zbog neprolaska dalje velika.

“Da smo na prvoj utakmici protiv Latvije izgubili sa četiri, pet poena razlike, danas bi bili u drugom krugu. Da je Crna Gora dobila Litvu, bili bi u drugom krugu. Da je Makedonija, koja je moje najveće razočarenje, jer smo sa njima do tog trenutka bili pravi sportski prijatelji, na onako sramotan način odigrala  utakmicu protiv Latvije, bili bismo u drugom krugu. Ali jednu grešku nikada ne smijemo napraviti, nikoga ne smijemo osuditi zbog jedne promašene lopte, zbog jednog izgubljenog pasa, ili zato što je možda trener prerano zvao time-out”, naglasio je Petrović, dodavši da su svi svjedočili briljantnoj igri momaka, te da je to putokaz svima kako treba raditi dalje.

Kada je riječ o ostanku na selektorskoj poziciji, Petrović je kazao kako sa generalnim sekretarom Košarkakog saveza BiH Harunom Mahmutovićem ima dogovor da će nakon dva mjeseca razgovarati o tome.

“Još smo tužni zbog jučerašnjeg neprolaska u drugi krug. Mislim da smo igrama i trudom to zaslužili. Vjerovali smo da možemo. Mislim da možemo biti ponosni, dali smo sve od sebe, ali nismo imali malo sportske sreće”, kazao je reprezentativac Andrija Stipanović.

Reprezentativac Mirza Teletović zahvalio se vjernim navijačima i ljudima koji su došli da ih dočekaju, istakavši kako on to zaista cijeni.

“Vidim da oni poštuju ono što smo mi napravili na Eurobasketu. Teško je, naravno, što nismo uspjeli da se kvalifikujemo u drugi krug, što je malo teško razumjeti sa tri pobjede, ali tako je kako je”, kazao je Teletović.

I Marko Šutalo bio je sličnog mišljenja saigrača:

“Ispalo je tako da su neke ekipe prošle sa dve pobede, nama ni tri nisu bile dovoljne. Ali mi smo stvarno dali sve od sebe, ostvarili tri pobede nad ekipama koje su bile možda i favoriti za medalje. Po meni nema za čim da žalimo i glavu gore, idemo dalje”.

(anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close