Assad može biti dio tranzicijskog procesa

Po povratku iz Moskve, gdje je sudjelovao na svečanom otvaranju najveće džamije u Europi, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je jučer nakon `Eid molitve za turski dnevni list Todays Zaman izjavio da je”tijekom procesa tranzicije moguće i rješenje sirijske krize koje bi uključivalo Bashara Al-Assada”.

“Moguće je da se proces tranzicije bude vodio bez Assada ili se on može nastaviti i s Assadom. Međutim, nitko budućnost Sirije ne vidi s Assadom. Nemoguće je za Sirijce da prihvate diktatora koji je odgovoran za smrt i do 350 000 ljudi”, jučer u Istanbulu je izjavio Erdoğan.

Ova izjava, bez obzira na mišljenje turskog predsjednika da Sirijci u budućnosti sigurno neće izabrati predstavnike aktualne vlasti,   predstavlja promjenu stava Turske po pitanju političkog sudjelovanja aktualnog sirjskog predsjednika Assada u pregovorima o političkom rješenju sirijske krize.

Sjedinjene Države i Velika Britanija su također napravili slične zaokrete u svojim stavovima o Siriji, posebice nakon pojačane ruske vojne pomoći sirijskoj vojsci.

Američki državni tajnik John Kerry je u subotu rekao da se o vremenu Assadova odlaska ne mora raspravljati sada, nego se to može učiniti nakon mirovnog sporazuma i da ta tema može predmetom dogovora.

Tada je Kerry pretrpio kritike Turske, čiji je ministar vanjskih poslova Feridun Sinirlioğlu odbacio bilo kakvo rješenje koje Assada ne isključuje od samog početka. Prošle subote je Sinirlioğlu izrazio čvrst stav Ankare, navodeći “da, nakon što je počinio brutalna zvjerstva protiv vlastitog naroda, Assad ne može biti dio bilo kakvog političkog rješenja”.

Pomažući naoružane islamističke skupine u borbi protiv vlade u Damasku, Ankara već više od četiri godine za pokolje i razaranja u Siriji optužuje vladu predsjednika Bashara Al-Assada i tvrdi “kako su brutalne metode režima u gušenju prevrata bile glavni razlog za jačanje ekstremizma u Siriji”.

Istovremeno s Erdoganom se oglasila i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je izjavila da Bashar Al-Assad zbog pritiska sve većeg broja izbjeglica iz Sirije mora biti uključen u mirovne pregovore.

Angela Merkel je to izjavila jučer, nakon završetka summita Europske unije o imigrantskoj krizi, prenosi IB Times.

“Moramo razgovarati s mnogim akterima, uključujući Assada i mnoge druge. Ne samo sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom, nego i sa značajnim regionalnim partnerima, Iranom i sunitskim zemaljama poput Saudijske Arabije”, rekla je njemačka kancelarka.

Čelnica najveće političke i ekonomske sile u EU je ovu izjavu dala zbog povećanja znakova da zapadne sile koje su jednom inzistirale na Assadovu odlasku u pokušaju da se okonča rat ublažavaju svoje stavove.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond je dao sličnu izjavu, prenosi Al Jazeera.

Kada je Moskva povećala vojnu pomoć Siriji, Rusija i SAD su prošlog tjedna pokrenuli pregovore na vojnoj razini.

No, francuski predsjednik Francois Hollande, koji se odlučio za provođenje zračnih udara protiv Islamske države, inzistirao je u četvrtak da u pregovorima ne može biti mjesta za Assada.

“Ne može biti tranzicije bez njegovog odlaska. Budućnosti Sirije ne može biti uz Bashara Al-Assada”, rekao je Hollande nakon summita.

Međutim, od svih izjava je svakako najvažnija ona koju je jučer dao turski predsjednik Erdogan, jer je to prvi put u više od četiri godine da Ankara uopće daje bilo kakve naznake da će se složiti sa sudjelovanjem Bashara Al-Assada u pregovorima i tranzicijskoj vlasti.

altermainstreaminfo.com.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close