Asmir Begović: Za njega se otima pola Evrope

Ponosan sam! Kompletan rad se isplatio. Nagrada za najboljeg igrača Stoke Cityja u ovoj sezoni jedan je od najvećih trenutaka u mojoj karijeri, kazao je Asmir Begović, golman fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija (AA).

Prema mišljenju mnogih engleskih stručnjaka i novinara, trenutno najbolji „čuvar mreža“ u Premiershipu, zvanično je proglašen najboljim igračem Stokea. Izabrali su ga i saigrači i navijači, na osnovu glasova putem oficijelne stranice kluba. I u izboru stručnog štaba Begović bio je na vrhu, istina, podijelivši prvo mjesto sa Ryanom Shawcrossom.

Nagrada mi mnogo znači, pogotovo jer dolazi od svih u klubu. Ipak, priznanje je i velika obaveza. Bit ću pod još većim pritiskom za sljedeću sezonu. Nagrade me obvezala da budem još bolji”, rekao je Begović.

Ovaj rođeni Trebinjac istakao je da putem medija prati brojna interesiranja evropskih velikana za njegove usluge među stativama.

Fantastično. Osjećam se odlično kada čujem ili pročitam da me traže velike ekipe. To su pozitivne stvari. I zbog njih dobivam još više motivacije da budem još bolji u klubu, ali i reprezentaciji”, istakao je Begović za AA.

Nije, međutim, htio otkriti gdje bi volio nastaviti karijeru, kada bi mogao birati.

To vam baš ne mogu reći. Teško je o tome pričati. Evidentno je da sam zadnjih godina u dobrom klubu kakav je Stoke, branim u najboljoj ligi svijeta i to me raduje. Sretan sam što mogu dobro živjeti od fudbala”, diplomatski je odgovorio Begović.

Ipak, novinaru agencije Anadolija otkrio je najdraže detalje u dosadašnjoj karijeri.

„Nikada u životu neću zaboraviti utakmicu u kojoj sam prvi put stao na gol Bosne i Hercegovine. Bilo je to u Talinu, kada smo Estoniju pobijedili sa 2:0, te osigurali baraž u tadašnjim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Ušao sam u igru i ubilježio premijerni nastup za svoju zemlju. Uz sinoćnju nagradu to je najdraži detalj u mojoj karijeri“, poručio je Begović.

Čovjek za kojeg se otima pola Evrope nada se da će u ljeto 2014. godine sa BiH igrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Dva puta bili smo nadomak velikog takmičenja. Zaustavio nas je Portugal oba puta u doigravanju. Ovaj put, vjerujem da ćemo biti prvi u grupi i da ćemo izbjeći baraž. No, treba ići utakmicu po utakmicu. Ništa još nije gotovo. Pažljivo, svaki naredni meč za nas je najvažniji. Trebamo pobijediti Latviju 7. juna u Rigi i tako napraviti iskorak ka Mundijalu. Na dobrom smo putu, ali ne smijemo se radovati dok sve ne bude gotovo”, upozorio je Begović.

Fantastični golman raduje se skorom okupljanju reprezentativaca Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

“Prilika je to i da vidim familiju u Sarajevu i Stocu. Bio sam jednom poslije rata u Trebinju, tako da uskoro opet planiram otići malo i u rodni grad”, zaključio je Asmir Begović u ekskluzivnom razgovoru s novinarom agencije Anadolija.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close