ASA izgubila licencu za VW, slijede otkazi!

Radnici „ASA Auta”, firme koja posluje u okviru ASA grupacije Nijaza Hastora, jučer ujutru obaviješteni su da je od 1. jula ove godine firma u kojoj rade izgubila pravo da na bh. tržištu zastupa koncern „Volkswagen”, saznaje “Dnevni avaz”.

Kako je radnicima pojašnjeno, njemački gigant automobilske industrije će od navedenog datuma sva vozila i rezervne dijelove iz svog programa plasirati preko svoje firme – „Porsche Austrija”. Sjedište ove firme je u Salzburgu.

Čelnici znali

 Radi se o aktivnostima koje “Volkswagen” provodi već neko vrijeme u cijelom regionu zapadnog Balkana. Sada je na red došla Bosna i Hercegovina. Čelni ljudi u grupaciji ASA znali su već duže vremena da će doći do ovakvog razvoja scenarija. Uslijedit će otkazi radnicima “ASA Auta”, a “Porsche” će raspisati konkurs za prijem novih radnika. Moguće je da će dio dosadašnjih uposlenika “ASA Auta” biti zaposlen u novu firmu. No, konkurs će biti transparentan i striktan – preneseno nam je iz izvora u ovoj firmi.

 

Krojer: Saopćio vijest

 

Neprijatnu vijest radnicima „ASA Auta” jučer ujutro, kako saznajemo, saopćio je prvi čovjek ove firme Piter Krojer (Peter Kroyer). On je naveo da je “ASA Auto” izgubila pravo da uvozi i prodaje vozila VW koncerna. U tom konglomeratu su, osim „Volkswagena”, još i „Seat”, „Škoda”, „Audi” te „Porsche”.

Nastavak rada

ASA grupacija će, kako saznajemo, nastaviti poslove u drugim segmentima – bankarske usluge, maloprodaja, osiguranje te servisiranje vozila. Ipak, “ASA Auto” je bila kičma cijele grupacije. Postoji od 1996. godine i ubrzo se u BiH nametnula kao jedna od vodećih bh. kompanija.

Sve do 2010. godine cijela kompanija funkcionirala je izuzetno dobro i nametnula se kao jedna od najjačih bh. firmi. No, od te godine kreću unutrašnje trzavice koje je obilježio i odlazak Nihada Imamovića iz kompanije.

U drugoj polovini prošle godine u „ASA Autu” dolazi do serije otpuštanja. Bez posla su ostali i neki vrhunski majstori i vješti prodavači koji su s „ASA Autom” na kraju zaključili sporazumne raskide radnog odnosa. Već se od ranije špekulira da je Hastor odlučio prodati kompletnu ASA grupu i povući se iz BiH. No, kako nam je iz nekoliko izvora rečeno, ta informacija nije tačna. ASA i Prevent nastavljaju s radom i razvijanjem biznisa.

Saopćenje bez odgovora

Umjesto odgovora na naša pitanja u vezi s gubitkom licence, iz “ASA Auta” dobili smo vrlo načelno saopćenje:

– Kompanija “ASA Auto” svoje poslovne aktivnosti obavlja u skladu s postojećim ugovorom s našim dobavljačima. U 2012. godini postigli smo jedan od najboljih rezultata u Evropi, s tržišnim učešćem većim od 42 posto. Stoga, “ASA Auto” nastavlja sa značajnim doprinosom sjajnim poslovnim rezultatima ASA grupacije, koja, također, u sklopu svog poslovanja pruža finansijske i druge poslovne usluge. I dalje ćemo nastaviti s profesionalnom i odgovornom komunikacijom prema svim našim poslovnim partnerima, kao i s medijma – navedeno je.

Dnevni avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close