logo
bios

ASA grupacija: Preuzimanjem Vakufske banke jačamo ulogu u bh. bankarskom sektoru

Objavljeno prije 7 mjeseci . u čet, nov 7th, 2019

ASA Finance, koja je članica ASA Group, kupila je danas većinu dionica Vakufske banke čime je postala većinski vlasnik ovog dioničarskog društva.

Naime, na Sarajevskoj berzi danas je kupljeno više od 550.000 dionica Vakufske banke d.d. Sarajevo po cijeni od 31 KM u transakciji većoj od 17.200.000 konvertibilnih maraka.

“Zadovoljstvo nam je potvrditi da je ASA Finance danas preuzela većinski udio u vlasništvu Vakufske banke. Ovim preuzimanjem ASA grupacija nastavlja jačati ulogu u bh. bankarskom sektoru te zagovara njegovu dalju konsolidaciju. Vjerujemo da će uspješna konsolidacija usluga i proizvoda sa ASA bankom u narednom periodu dodatno podići kvalitet i standarde poslovanja, a građanima i privrednicima BiH biti oslonac i dugoročni partner u kreiranju sigurne budućnosti i poslovanja”, rečeno je za Klix iz ASA grupacije.

Ukoliko dođe do spajanja/pripajanja ASA banke sa Vakufskom bankom, nastala bi banka koja bi imala poslovnu aktivu od 780 miliona KM.
Naime, prema podacima na kraju prvog polugodišta ove godine poslovna aktiva ASA banke iznosila je 484,9 miliona KM, a Vakufske banke 295,1 milion KM.

Većinski vlasnik Vakufske banke do danas je bio Badeco Adria d.d. Sarajevo sa 73 posto dionica.

Indikator

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh