Armin Muzaferija

Dvadesetjednogodišnji Visočak, Armin Muzaferija, predstavnik je nove muzičke generacije, urbanih i perspektivnih mladih ljudi koji su svoj talent iskoristili u kreiranje kvalitetnog životnog stila.

Muzaferija je u jako kratkom muzičkom djelovanju uspio ostvariti saradnju sa najvećim imenima regionalne muzičke scene zavrijedivši povjerenje svih generacija među muzičkim stvaraocima. Jedan je od rijetkih bh. muzičara koji je dokazao da je sposoban interpretirati sve muzičke žanrove od sevdaha do opere. U stvaranju dugoočekivanog prvjenca “Još te volim”, osim Muzeferije svoj doprinos su dali i Hajrudin Varešanović, Miroslav Rus, Bojan Marović, Eldin Huseinbegović, Goran Kovačić, Aleksandra Milutinović i Amil Lojo koji su uveliko uticali na kvalitet prvom materijala mladog bh. muzičara.

Muzaferija je odrastao u muzičkoj porodici, što pojašnjava njegov urođeni muzički talent i interesovanje za javno djelovanje. Sa samo pet godina, kada je imao prvi samostalni muzički nastup na prigodnoj svečanosti gdje je interpretirao bh. himnu, trasirao je put ka kvalitetnom muzičkom usmjerenju.
Zatim su uslijedili i mnogobrojni festivalski nastupi, prije svih renomirani dječiji festival “Mali šlager”, zatim i prvo priznanje 2000. godine – nagrada za najperspektivnijeg mladog interpretatora na tradicionalnom Festivalu u Zenici, naredne godine pobjednik je istog muzičkog Festivala, nakon čega slijede i brojne nagrade na lokalnim i regionalnim takmičenjima mladih talenata.

Da je na muzičku scenu ušao na velika vrata dokazuje i saradnja sa najvećom bosanskohercegovačkom zvijezdom Harijem Varešanovićem koji je autor i aranžer kompozicije “Još te volim” s kojom je talentovani Armin, nastupio na festivalu “Melodije Mostara 2007” i osvojio drugu nagradu stručnog žirija. Za istoimenu pjesmu je urađen i video-uradak u “NTV Hayat” produkciji.

Neizostavni su i Arminovi regionalni uspjesi. Nastupom na “Sunčanim Skalama 2007” ,u Herceg Novom, sa pjesmom “Povedi me”,koju potpisuju Hari Varešanović i Fahrudin Pecikoza , osvojio je visoko peto mjesto u veoma velikoj konkurenciji.

Tršište susjedne Hrvatske je osvojio postavši dijelom prestižne muzičke ekipe s kojima je ravnopravno nastupio na turneji “Veče sevdaha” u Zagrebu, Rijeci i Puli. Također je bio dio velike turneje u čast legendarnim Indexima, gdje je nastupao sa muzičkim veteranima: Harijem, Akijem, Tifom, Bebekom, Teškom industrijom i drugim velikim imenima.

Svoj drugi nastup na “Melodijama Mostara” Armin je okrunio drugim mjestom nastupivši sa kompozicijom koju potpisuje mladi crnogorski pjevač Bojan Marović.

Armin-BH-Muzichki-oskar-popKao jedan od najvećih uspjeha i pohvala za kvalitet rada Armin izdvaja učešće na 12. Hrvatskom radijskom festivalu gdje je u izuzetno velikoj konkurenciji nagrađen sa dvije nagrade za numeru “Gdje mi ljubav spava”- prvom nagradom Internet glasanja i nagradu Radija M. Takodjer, i nastup na 5. Radijskom Festivalu Srbije (FERAS) ,gdje sa pjesmom „Ne mogu da te ne volim” osvaja čak tri nagrade: debitant godine u Srbiji,nagrada Narodnog radija i Nagrada OSM radija. Zatim je proglašen i nadom godine Hr Top 20 za 2009. godinu, te POP OTKRIĆEM GODINE na dodjeli tradicionalnog BH.Muzičkog Oskara.

A na 14. Hrvatskom radijskom festivalu, dobija nagradu slusatelja RSG radija iz Sarajeva, za pjesmu „S tobom opet učim šta je ljubav”, čiji je autor sam Armin.

Ono čime se Armin najviše istakao u svom kratkom djelovanju na muzičkoj sceni Balkana jeste učešće na prestižnom italijanskom festivalu CASTROCARO 2009., te postaje prvi i trenutno jedini muzičar sa prostora bivše Jugoslavije koji se pojavio na jednom italijanskom festivalu.

Početak Arminove javne muzičke karijere veže se za saradnju sa jednim od najznačajnijih bh. kantautora Hajrudinom Varešanovićem koji je uveliko doprinjeo Muzaferijinom muzičkom usmjerenju i koji je prepoznavši talent mladog umjetnika u nekoliko navrata dopustio da Armin, ravnopravno sa njim stoji na najvećim regionalnim pozornicama, pokazavši tako povjerenje mladom Muzaferiji.

Prepoznavši Muzaferijine muzičke kvalitete bez imalo rivalstva crnogorski kolega Bojan Marović ga je odlučio podržati. Svom, danas velikom prijatelju Marović je kao podršku pri realizaciji prvjenca poklonio pjesmu “Boli me” koja je nakon Muzaferijine interpretacije postala veliki hit.

Arminov plasman na tržište susjednih zemalja sigurno je obilježio veliki hit “Ne mogu da te ne volim”, za koji je nagrađen sa tri priznanja na Srbijanskom radijskom festivalu. Glavni krivac za odlične kritike ovdašnjih i muzičkih stručnjaka iz susjednih zemalja je Amil Lojo koji je autor kompozicije “Ne mogu da te ne volim”.

Tržište susjedne Hrvatske Muzaferija je osvojio nastupom na Hrvatskom radijskom festivalu, gdje je, prestavivši se publici, pjesmom Hajrudina Varešanovića “Gdje mi ljubav spava” koja je bila odskočna daska za potpisivanje ugovora s jednom od najprestižnijih producentskih kuća u regionu, Hit Recordsom. Na taj način Armin pravi prve korake u stvaranju prvjenca.

Kao i mnogi ruku podrške Muzaferiji odlučio je dati i Eldin Huseinbegović, jedan od najkvalitetnijih bh. muzičara današnjice, koji osim prijateljske ima i veliku ulogu u kreiranju Arminovog prvog materijala.

Sve aktualniji hit mejker, Goran Kovačić zaslužan je za najavnu pjesmu Muzaferijinog prvjenca “Gdje si ti”. Saradnja sa Kovačićem, smatra Muzaferija, veliki je uspjeh i velika šansa za kreiranje kvalitetnog muzičkog izraza.

Armin, odlučivši se da ozbiljno zakorači u muzičke vode profesionalno pristupa “svojoj ljubavi”- pjevanju, i već duže vrijeme intenzivno radi na usavršavanju i školovanju glasa kod profesorice solo pjevanja Gordane Topić.

Armin je osim kvalitetne muzičke karijere ostvario i prvu glumačku ulogu u filmu »Marimaga», premijerno prikazanom u okviru manifestacije «Sarajevo kojeg više nema». Osim pojavljivanja u filmu, Armin interpretira sevdalinku «Kad ja pođoh na Bentbašu», koja je ujedno i sound-track filma.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close