ArcelorMittal: U 2014. emisija prašine u dozvoljenim granicama

Građani Zenice ovih dana su ohrabreni informacijama u vezi sa realizacijom nekoliko velikih ekoloških projekata u pogonima Arcelor Mittala. Radi se o ekološkoj opremi čijom ugradnjom bi emisija prašine iz Aglomeracije i Visoke peći konačno trebala da bude svedena na dozvoljene granice.
U pogonu Aglomeracija počeo je probni rad prvog od pet vrećastih filtera. Tehnološki proces obrade željezne rude koji se odvija u ovom pogonu prati emisija opasne crvene prašine, koju dosadašnji sistem otprašivanja nije mogao eliminirati.
U pogonu Visoka peć u završnoj fazi je realiziranje projekta otprašivanja livne platforme. U toku je montaža mašinske opreme, a ovo ekološko postrojenje trebalo bi biti pušteno u probni rad u julu ove godine.
Za nabavku i ugradnju ekološke opreme u pogonima Aglomeracije i Visoke peći izdvojeno je oko 8 miliona eura.
Realizacijom ovih projekata bit će znatno smanjene emisije prašine, posebno iz dijela Aglomeracije niska prašina, a sa Visoke peći nekontrolisane emisije koje se trenutno emituju u toku izljeva gvožđa, kaže Azra Sivro, menadžerica za ekologiju u Arcelor Mittalu Zenica, izvijedtila je FTV.
Za Zeničane su ovo su ohrabrujuće vijesti.
U Eko-forumu ističu da je realiziranjem ovih projekata u utvrđenom roku kompanija Arcelor Mittal pokazala društvenu odgovornost.
Sada nedostaje monitoring i tu je Općina zakazala jer nećemo vidjeti pravi efekat ugradnje tih filtera ako ne znamo kakvo je stanje bilo prije ugradnje, upozorava Samir Lemeš, iz Eko-foruma Zenica.
Instaliranjem odgovarajuće opreme u pogonu Koksare do kraja ove i tokom naredne godine, ističu u Arcelor Mitttalu, emisije zagađenja zraka iz ovog pogona bit će svedene u dozvoljene granice.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close