-TopSLIDEBiHPolitika

Apsurdi: BiH ne koristi dvije milijarde kredita i za njih plaća penale!

Dok bh. građani ispaštaju zbog dotrajale infrastrukture u zemlji, pa u 21. stoljeću muku muče s nestašicama vode, voze se lošim putevima u dotrajalim i po život opasnim prijevoznim sredstvima gradskog saobraćaja, liječe se u bolnicama sa zastarjelom opremom, a djeca im borave u neuvjetnim školskim prostorima… za ove namjene u BiH godinama čeka više od dvije milijarde neiskorištenih kreditnih sredstava!

Ogromne naknade

Toliki je, naime, ukupan zbir neangažiranih kreditnih sredstava prema prošlogodišnjim podacima Ministarstva finansija i trezora BiH. Ima li nekih promjena, iz MFTO nismo dobili odgovor.

Iznos neiskorištenih kredita odnosi se na sve nivoe vlasti u našoj zemlji, a namijenjeni su uglavnom za projekte rekonstrukcije bolnica, puteva, željeznica i drugih infrastrukturnih objekata.

Osim što zemlja vapi za obnovom, a krediti stoje neiskorišteni, zapanjujuće je i da nikoga nije briga što su naknade bankama za te neiskorištene kredite ogromne i plaćaju se iz budžeta, odnosno novcem građana. Tako je, primjerice, za 2015. godinu plaćeno 3,4 miliona KM takve naknade poznatije kao penali ili u stručnoj terminologiji “commitment fee“.

Mogući uzroci

Na potrebu otklanjanja uzroka i posljedica plaćanja višemilionskih naknada za neiskorištene kredite godinama upozorava i Ured za reviziju institucija BiH. Jasmin Pilica, zamjenik generalnog revizora BiH, kazao je za „Avaz“ da još nisu realizirane preporuke koje je Ured dao Vijeću ministara BiH prošle godine u vezi s ovim problemom.

jasmin-pilica-100

Pilica: Preporuke se ne poštuju

– Vijeću ministara preporučeno je da analizira korištenje sredstava vanjskih kredita za koje se plaća commitment fee i u saradnji s nadležnim tijelima preduzme daljnje aktivnosti na otklanjanju mogućih uzroka neadekvatnog korištenja sredstava i smanjenju troškova commitment feea. Ovo pitanje potencirali smo i u ranijim revizijama, a preporuka nije realizovana – kaže Pilica.

Razlozi nepovlačenja

Pilica kaže da su korisnici neiskorištenih kreditnih linija uglavnom niži nivoi vlasti.

– U razloge za nepovlačenje sredstava u većini  konkretnih predmeta nismo ulazili, jer nemamo nadležnost nad nižim nivoima vlasti – kaže Pilica.

Bez političke volje i pripreme projekata

Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar, kaže da neiskorištenost kredita dijelom uzrokuju problemi zbog nepostojanja političke volje za to, uglavnom, kako kaže, iz Republike Srpske, ali i zbog neažurnosti kod pripreme projekata.

– Dakle, mi smo te kredite već uzeli, ali zbog takvih stvari u administraciji oni se ne povlače, i onda plaćamo penale, a preko leđa građana, jer to je njihov novac. Iz budžeta plaćaju penale, a ne dešava se ništa, ne grade se putevi, ne zapošljava se, što bi trebalo. To jeste prije svega politički problem, ali i tehnički. Jer, naša ministarstva često nisu na vrijeme uradila projektne dokumentacije – kaže Hurtić.

Fakti

3,4 miliona KM plaćeno penala za 2015. godinu
Autor: S. D. – A. Nu. – m.avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close