BiHPrivreda

Apsurdi: Bh. proizvođači u borbi za ravnopravan položaj u svojoj zemlji

Problemima bosanskohercegovačkih proizvođača na polju farmaceutike, bar kada je u pitanju Kanton Sarajevo, možda bi uskoro mogao doći kraj.

Pristup državnim fondovima koje finansiraju građani BiH država je omogućila kompanijama iz inostranstva, a što direktno ide na štetu bh. proizvođača i cijele bh. ekonomije. Zastupljenost domaćih proizvođača u na tržištu lijekova u BiH tek je 17 posto.

Privredna komora KS, podržana od bosanskohercegovačkih proizvođača lijekova, pokrenula je inicijativu da farmaceutska industrija dobije status strateške u Kantonu. Napominje se da bh. proizvođači lijekova u Sarajevo zapošljavaju više od hiljadu ljudi, te da su u 2014. godini ostvarili prihod od 166 miliona KM. Također, u proteklih pet godina u kapitalne proizvodno-razvojne projekte su direktno investirali 102 miliona KM, a državi, na osnovu poreza i doprinosa, uplatili 73 miliona KM.

„Očekujemo da kantonalna Vlada prepozna strateški značaj domaće farmaceutske industrije i donese odgovarajuće poticajne mjere domaćim proizvođačima. To se odnosi na adekvatan tretman po pitanju prisutnosti na esencijalnoj listi lijekova u KS, a čija revizija se očekuje odmah po donošenju nove Federalne liste“, navode iz Privredne komore.

„Sa reduciranjem liste i sa reduciranjem broja lijekova na listi 5+1 mislim da ćemo postići i taj efekat, a svakako u konceptu rada ove Vlade zaštita domaćeg proizvoda je jedan od prioriteta i naši farmaceuti mogu očekivati značajne iskorake u Kantonu Sarajevo“, stava je premijer KS Elmedin Konaković.

Stav kantonalnog premijera više je nego jasan. Za očekivati je da jednak pristup prema bosanskohercegovačkim proizvođačima lijekova zauzme i nova ministrica zdravstva u Sarajevskom kantonu Zilha Ademaj.

Odličan primjer vlastima Sarajevskog, može biti Tuzlanski kanton u kome su jasno domaće farmaceutske proizvode podržali donošenjem nove esencijalne liste. Važnost ulaganja u strateške kompanije odlično je objasnio i mandatar za sastav Vlade Hrvatske dok je bio na čelu Plive.

„U strateškoj se industriji rezultati ulaganja moraju multiplicirati. Uložite li 10 u istraživanje, 10 u proizvodnju i 10 u izvoz, to na kraju mora rezultirati rastom 10 x 10 x 10, a ne samo 10 + 10 + 10“, rekao je tada Orešković.

Nezavidan položaj bh. farmaceutskih proizvođača potvrđuje podatak da njihov udio na generičkom tržištu lijekova u BiH iznosi tek 28 posto. Hrvatski farmaceuti na svom generičkom tržištu zastupljeni su sa 66 posto, dok, na primjer slovenski pokrivaju 90 posto generičkog tržišta.

(Vijesti.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close