M plusOglasiVisoko

Apel građanima – Suzbijanje bespravnog odlaganja animalnog i komunalnog otpada

U posljednje vrijeme svjedoci smo nemoralnog, nehumanog i nezakonitog postupanja pojedinaca koji svoj animalni i komunalni otpad odlažu uz vodotoke i saobraćajnice kao i na teže  pristupačna mjesta u vangradskim MZ na području općine Visoko.

Komunalno-putni inspektor redovnim obilaskom terena ili po prijavi građana vrlo rijetko ili gotovo nikada nije u mogućnosti da otkrije počinioce, zbog toga što se ove radnje događaju najčešće u noćnim satima, a i građani koji prijave nelegalno odlaganje vrlo često zbog linije nezamjeranja neće da otkriju počinioca.

Prijave o odloženom animalnom otpadu dobivamo  od slučajnih šetača na šumskim i nekategorisanim putevima na kojima nema velike frekvencije saobraćaja i te prijave su  anonimne, a počinioci nepoznata lica.

Po svakoj prijavi inspektor zajedno sa službenim licima iz PU II PS Visoko i veterinarom izađe na lice mjesta, evidentira stanje na naznačenoj lokaciji i zatraži od PU II PS Visoko da pokrene pitanje otkrivanja počinilaca zabranjenih radnji kako bi se protiv istih mogle pokrenuti zakonom propisane mjere.

Problemi bespravnog odlaganja otpada na mjestima koja nisu prilagođena toj namjeni nisu  samo estetske prirode. Oni postaju mnogostruko teži kada poslije kišnih i snježnih padavina dođe do ispiranja bespravnog odloženog animalnog i komunalnog otpada tako da sve  ispirne vode kroz tlo, zagađujući i samo tlo, dospijevaju u naše podzemne  ili nadzemne vodotoke što za posljedicu može imati obolijevanja od raznih alergijskih bolesti, zaraznih bolesti pa čak i epidemija.

Ovom prilikom obraćam se građanima općine Visoko da se svi zajedno uključimo u suzbijanje bespravnog odlaganja animalnog i komunalnog otpada.

Inspekcija se sa svoje strane maksimalno angažovala na obilascima svih lokaciju koja bi mogla biti potencijalna mjesta bespravnog odlaganja otpada i otkrivanju počinilaca nezakonitih radnji.

S obzirom na to da se do lokaliteta na kojem je bespravno odložen otpad, a  koji se nalaze u šumama i putevima na kojima se ne odvija učestali saobraćaj, uglavnom dolazi kroz neko naseljeno mjesto, poštovani sugrađani, molimo Vas ukoliko primjetite kretanje sumnjivih vozila i lica odmah o tome obavijestite

-komunalno-putnu inspekciju općine Visoko na telefon 032-732-549

-eko-redara općine Visoko, na telefon 732-565

ili PU II PS Visoko.na telefon 122 (hitan poziv), istakla je danas za medije Emina Sarač, komunalno-putni inspektor Općine Visoko.

visoko.gov.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close