BiHPolitika

Anto Nobilo: Evo zašto su protesti u Banjoj Luci i izbor Komšića dobri za BiH

NOBILO RAZOČARAO DODIKA I ČOVIĆA: Evo zašto su protesti u Banjoj Luci i izbor Komšića dobri za BiH

Poznai hrvatski advokat Anto Nobilo, koji je bio uključen u istragu smrti mladog Davida Dragičević, komentirao je u Novom danu hrvatske N1 televizije proteste u Banjoj Luci i represiju policije nad građanima.

Dok se Davidovo ubistvo ne riješi problem će rasti i rasti, smatra Nobilo koji kaže da je prije dva mjeseca sve bilo blizu zaključenju istrage i pronalasku počinitelja.

“Početak je krenuo katastrofalno, bilo je očigledno da im se ne da rješavati taj sučaj, proglasili su ga preuranjeno nesretnim slučajem… Možemo reći da je vlast loše, nespretno, neprofesionalno reagirala. Nije se smjelo dogoditi da u devet mjeseci nisu otkrili što se dogodilo. To je problem funkcioniranja Biosne i Hercegovine kao države, to je veći problem, upravo to što policija nije razriješila ubojstvo, govori da vlast nije omiljena u narodu, da ima dosta problema u funkcionirajnju države tako da se slučaj lako odvukao u političke vode”, rekao je Nobilo.

Smatra da je vlasti u interesu da se pronađe počinitelj jer je to najbolji način da se vrati mir u Banja Luku, a da političarima koji su se uključili u proteste nije cilj rješavanje ubistva nego ‘razmontirati’ Milorada Dodika. 

Nobilo kaže da su za vrijeme dok je on bio uključen u istragu utvrdili vrijeme smrti, mjesto, način smrti i osobe koje su s Davidom bile u kontaktu neposredno prije i za vrijeme smrti.

“Vrlo je malo trebalo da se rasvijetli do kraja, a to je problem funkcioniranja te države”, smatra Nobilo. 

Kaže da su se protesti odvijali u dvije faze – u početku je “Pravda za Davida” bila građanski pokret, ali se oko izbora infitrirala politika. Ipak, ističe da je vlast ta koja mora riješiti slučaj i da je sve preraslo u prosvjed protiv funkcioniranja države. 

Dodaje da se u BiH probijaju nacionalni torovi te da je dobro da je Komšić izabran u Predsjedništvo jer u nacionalnim torovima političari drže ljude u strahu kako bi mogli njima upravljati.

“Možda su ovi prosvjedi početak uređenja Bosne i Hercegovine u nekom modernom europskom smislu i priznavanja ljudskih prava van nacionalnosti”, misli Nobilo.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close