Andy McGuffie: Smiješne tvrdnje da pravimo evropsku Palestinu u BiH!

Delegacija Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH reagirali su danas u povodu sadržaja saopćenja za javnost Koalicije “Prvi mart”, navodeći da se radi o pogrešno prikazanim informacijama.

Odgovarajući na stavove iznesene u saopćenju za javnost Koalicije “Prvi mart”, glasnogovornik Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie je izjavio:

– U potpunosti odbacujemo ove smiješne tvrdnje i pogrešno prikazane informacije. Osoblje Političkog odjela Kancelarije specijalnog predstavnika EU, koje radi pod autoritetom specijalnog predstavnika EU i šefa Delegacije EU u BiH, održava sastanke sa širokim spektrom osoba u Bosni i Hercegovini, kako bi osigurali da proces odlučivanja u EU bude zasnovan na dobroj informisanosti i razumijevanju punog opsega stavova.

Nastavit ćemo da tražimo mišljenje i stavove civilnog društva, koje je važan partner u evropskim integracijama.

Kada je u pitanju spomenuti slučaj, naši principi su nepromijenjeni. Evropska unija je više puta istakla svoju posvećenost ka suverenoj i ujedinjenoj Bosni i Hercegovini. Ponuda članstva u EU je data samo Bosni i Hercegovini.

Evropska unija je i dalje pri stavu da su lideri u Bosni i Hercegovini odgovorni za odlučivanje u pitanjima kao što su provođenje presude ‘Sejdić i Finci’ i uspostavljanje Mehanizma koordinacije za pitanja u vezi sa EU.

U sedmici pred nama, nastavit ćemo da podržavamo rješavanje tih pitanja, s ciljem pomaganja liderima da postignu sporazum do sastanka u Briselu, 10. oktobra – rekao je  McGuffie

Podsjetimo, u saopćenju Koalicije “Prvi mart” navodi se da je zbog svojih aktivnosti Emir Suljagić  dobio poziv upozorenja od službenika Ureda specijalnog predstavnika EU – EUSR – koji se u razgovoru pozvao lično na specijalnog predstavnika Petera Sorensena.
(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close