Kultura

Anders Hidenijus “Oslobodilac”: Ovo je čovjek koji je prije tačno 250 godina skinuo okove novinarstvu

Prošlo je 250 godina od kada je Švedska uspostavila do tada neviđenu slobodu štampe dokumentom koji je zauvek promenio novinarsku profesiju – Aktom o slobodi štampe

Ovaj sveštenik i vizionarski mislilac bio je jedan od prvih zagovornika slobodne trgovine. Njegov glavni argument “za” bio je činjenica da mala ali moćna elita u Stokholmu drži apsolutnu većinu ukupnog bogatstva, dok oni koji najviše rade umiru od gladi. Krivac za takvu situaciju prema Hidenijusovom mišljenju bili su upravo rigidni i zastareli trgovinski propisi.

Premda njegova borba za slovodnu trgovinu nije urodila plodom, Akt o slobodi štampe bio je toliko napredan da četiri principa iz ovog dokumenta i dan danas čine temelj neverovatne slobode govora u ovoj skandinavskoj zemlji.

1. ZABRANA CENZURE

Pre Akta o slobodi štampe, svaki tekst je morao da bude odobren od države da bi se objavio, a dozvolu je bilo jako teško dobiti ako tekst nije bio laskav.

2. PRISTUP ZVANIČNIM DOKUMENTIMA

Pre akta, umnožavanje i objavljivanje državnih dokumenata biloi je kažljivo zakonom, a poverljivi su bili čak i transkripti zasedanja parlamenta. Ipak, posle Hidenijusovog zakona svi državni dokumenti, osim onih sa oznakom poverljivosti, morali su da budu dostupni javnosti.

3. NEVIN DOK SE NE DOKAŽE SUPROTNO

Akt o slobodi štampe omogućio je piscima da objavljuju i umnožavaju svoja dela sve dok sud ne dokaže da je u njima direktno prekršen zakon.

4. ZAKONSKI ZAGARANTOVANA SLOBODA ŠTAMPE

Činjenica da je uveden zakon koji garantuje slobodu štampe stavila je ograničenja na državu i tako postavila pravnu osnovu za sve dalje akte koji su doprineli liberalizaciji ljudskog društva.

Piše: newsweek.rs

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close