-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

“Ana Brnabić je ili vidovita ili dobro obaviještena”

EKSPERT ZA PITANJE DRŽAVNE IMOVINE O IZGRADNJI HE BUK BIJELA: “Ana Brnabić je ili vidovita ili dobro obaviještena”

Ovakvom odlukom Ustavni sud je omogućio nesmetan nastavak gradnje, tvrdi Cero

Odluka Ustavnog suda BiH kojom je donošenje konačne odluke o izgradnji hidroelektrane Buk Bijela prebačeno na Komisiju za koncesije BiH je očekivana i zabrinjavajuća, smatra ekspert za pitanje državne imovine Muharem Cero.

“Pokazalo se da je premijerka susjedne države Ana Brnabić ili vidovita ili je bila informirana da će dobiti još vremena za nastavak radova, bez bilo kakvih posljedica. U nedavnoj izjavi od prije nekoliko dana ona je rekla kako nema bilo kakve odluke Ustavnog suda koja bi obustavila radove, te da će radovi biti nastavljeni do donošenja odluke Ustavnog suda. Istovremeno je osporila da postoji povreda Ustava BiH, odnosno ustvrdila je da je zajednički posao izgradnje tri hidroelektrane na Drini, sa dodijeljenom koncesijom na svaku sa po 50 godina od dana završetka poslova, ustavan i legalan, te da nema zapreka za njihovo izvođenje”, kazao je Cero za Oslobođenje.

Kazao je da je Ustavni sud ovakvom odlukom, uz nedonošenje zaštitne mjere obustave radova do okončanja spora, ponovo prebacio cijelu priču sa ustavnog na politički teren.

“Sasvim je predvidivo da rok od šest mjeseci neće rezultirati očekivanom odlukom Komsije za koncesije i da će sve ponovo biti vraćeno Ustavnom sudu na odlučivanje o meritumu. Ping-pong koji se igra između ustavnog i političkog rješenja, a koji za cilj ima ovladavanje energetskim suverenitetom, je zabrinjavajući. Prema modernom poimanju, barem kad su u pitanju BiH i zemlje njene veličine, brojnosti i snage, suverenitet nije više oružana komponenta, pa čak ni monetarna komponenta, nego upravo ono oko čega se vrti cijela priča, a to je energetski suverenitet i ovladavanje bh. resursima za račun trećih”, dodao je Cero.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close