Amra Babić: “Nisam navikla na aplauze podrške i ne očekujem ih ni sada”

Načelnica Amra Babić za “Magazin plus” je “otvorila dušu” po pitanju Reforme javnog sektora, odnosno predstojeće Tematske sjednice Općinskog vijeća Visoko.

– “Nisam navikla na aplauze podrške i ne očekujem ih ni sada” – ovim riječima je Načelnica započela naš razgovor: “Od sjednice ništa posebno ne očekujem. Reforma javnog sektora je proces, a ako ćemo biti realni u dosadašnoj fazi stvorene se realne pretpostavke za zaštitu javnih dobara.

Vijećnici trebaju biti informisani u kojoj fazi su reformski procesi, a otvorili smo mnogo Pandorinih kutija. U najmanju ruku, očekujem da u tim procesima pojedinci i grupe ne smetaju.

Pred nama je puno posla, a svi zadatci su na izvršnoj vlasti, nadzornim odborima i direktorima preduzeća – uposlenicima općine i javnih preduzeća.

Reforma je pokazala svoju opravdanost i nije više pitanje trebali nam ili ne. Možemo polemisati o određenim mehanizmima u reformskom procesu, ali više nije upitno da li je treba nastaviti”.

Reforma javnog sektora “uzdrmala je” ustaljenu praksu političkih partija o podjeli javnih preduzeća na “političke interese”, a za posljedicu smo imali višedecenijsko “gledanje kroz prste” sumnjivim poslovanjima. Koliko je takvo stanje stvari otežalo reformske procese?

– „Opstrukcije kroz koje smo prošli, trenutno prolazimo i očekujem ih i dalje, jesu, između ostalog i posljedica konstatacija iz Vašeg pitanja. Političke partije manifestiraju neprincipjelnost – svi su bili spremni na promjene, ali onih segmenata u kojima se nisu nalazili “njihovi interesi”. Svi smo spremni na promjene onih drugih i niko ne vidi potrebu promjena i principijenosti u vlastitim partijskim interesima.

Više od pola godine je trajao konkurs u JKP “Visoko”. Stečaj u “Gradskom groblju” opstruirali su politički akteri. Jedni su mislili da u “Gradskom groblju” ne treba ništa poduzimati, a danas imamo riješeno pitanje dubioze od 15 miliona KM.

U reformske procese su jedni ušli s uvjerenjem da se neće ništa promijeniti, a drugi su reformu svodili na primjedbe na direktore i njihove eventualne smjene.”

Nije tajna da se visočka politika u prethodnim političkim garniturama odvijala daleko od očiju javnosti, a da su vijeće i izvršna vlast “produžena ruka minder politike”. Između takve političke prakse i deklarativne reformske orijentacije našla se izvršna vlast i Vi kao personifikacija iste.

– “Zatekla sam izrazito teško stanje u javnom sektoru. Sve je bilo podređeno političkim interesima, a stručnost i tehnička osposobljenost su bili upitni. Imali smo staromodan mehanizam rada u javnom sektoru.

Zaustaviti takve procese, pripremiti neophodnu legistrativu za strateške promjene u javnom sektoru, a pod uslovima o kojima sam već govorila, jesu respektabilan rezultat ove vlasti.

U svakom slučaju zadovoljna sam reformskim procesima – rezultatima koji su više nego evidentni.”

Na kraju telefonskog razgovora sa općinskom načelnicom Amrom Babić dobili smo uvjerenja da njena istrajnost nije upitna. Djelovanje “između dvije vatre” je “normalno” stanje stvari u kojem funkcioniše aktuelna izvršna vlast u Visokom.

Kompromisi su postali politička praksa u Visokom, a to je možda najveći rezultat ovdašnjih političkih partija u aktuelnom mandatu.

„Znala sam u šta se upuštam još na početku mandata. Nisam se plašila tada, a još manje sada. Oguglala sam na verbalne prijetnje, ucjene i ultimatume. Visočka politika „ne talasaj“ je iza nas, a započeti procesi su nezaustavljivi.
Modernizacija i spašavanje javnih dobara je prioritetan cilj. Modernizacija javnog sektora i kadrovska jačanja su prioritet.
Niko ne može zasutaviti započete procese u to sam uvjerena. Nadam se, a i dosadašnje iskustvo pokazuje, da započeti procesi imaju podršku društveno odgovornih pojedinaca, a takvih ima u svim partijama.
Svjesna sam činjenice da onaj ko radi može i da pogriješi, za razliku od neradnika.
Stvoreni su svi preduslovi da već u godini što je pred nama, rezultati započetih procesa pokažu svu svoju opravdanost.“– ovima riječima smo završili priču s općinskom načelnicom Amrom Babić, a povodom predstojeće Tematske sjednice Općinskog vijeća Visoko što je zakazana za 29. decembar – sutra.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close