logo
bios

Amerikanizacija je gotova, svijet se okreće prema Aziji

Objavljeno prije 7 mjeseci . u sub, okt 26th, 2019

U 19. vijeku centar svijeta bila je Evropa, a vek kasnije to je postala Amerika. Sada se svijet okreće ka Aziji, i to mnogo brže nego što se čini.

Uspon Azije bio je strelovit. Ona je dom za više od polovine svjetske populacije, pa se u samo jednoj generaciji iz regiona niskog dohotka svrstala među regione srednjeg dohotka.

Do 2040. godine, Azija će verovatno generisati više od 50 odsto svetskog BDP-a i činiti gotovo 40 odsto svjetske potrošnje, piše Svetski ekonomski forum, prenosi Indeks.

Novo istraživanje “Mek Kinsi Global Instituta” pokazuje u kojoj se mjeri se globalno težište kreće prema Aziji. Danas taj region ima sve veći udio u svjetskoj trgovini, kapitalu, populaciji, znanju, prometu, kulturi i resursima.

Od osam vrsta prekograničnih tokova, jedino otpad se kreće u suprotnom smjeru, što pokazuje odluku Kine i ostalih azijskih država da smanje uvoz smeća iz razvijenih država.

Azija ima 21 grad među 30 najvećih

Na Aziju danas otpada jedna trećina globalne trgovine robom, a prije deset godina otpadala je samo jedna četvrtina. Otprilike u istom razdoblju, azijski udeo putnika u globalnom zračnom prevozu porastao je s 33 na 40 odsto, a udio u tokovima kapitala skočio je s 13 na 23 odsto.

Razvijaju se i gradovi na kontinentu, pa Azija ima 21 grad među 30 najvećih na svijetu i četiri od deset najposjećenijih. I neki manje poznati azijski gradovi danas su na radaru investitora

Bekasi, mali grad u blizini Džakarte naziva se azijskim Ditrojtom, a nametnuo se kao središte industrije automobila i motocikala Indonezije. Tokom poslednje decenije, direktna strana ulaganja u gradskoj prerađivačkoj industriji rasla su po prosečnoj stopi od 29 odso godišnje

Kina je imala 44 odsto svih svetskih patenata 2017. godine.

Ali nisu samo spoljašnji tokovi usmereni u Aziju. Dinamične intraregionalne mreže takođe pokreću napredak. Oko 60 odsto ukupne trgovine azijskih zemalja odvija se unutar kontinenta.

Intraregionalni tokovi finansiranja i investicija takođe su u porastu, a više od 70 odsto azijskih startapova finansira se iz regionalnih izvora.

Godinama su promatrači raspravljali o budućim potencijalima Azije. Ta budućnost je stigla. Ušli smo u “azijski vek”, kako je to rekao pisac Parag Khana. Više nema povratka.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh