Amerikanci dijele radne vize, još malo pa nestalo

Kad nema dovoljno kvalifikovanih američkih kandidata, američke kompanije godišnje sponzorišu do 65 hiljada stranaca za popunjavanje radnih mjesta na polju visoke tehnologije.

(Glas Amerike)

Prema mišljenju stručnjaka, godišnja kvota vrlo traženih radnih viza koje nose oznaku H1B mogla bi biti ispunjena samo sedam dana nakon što su vlasti počele primati zahtjeve, piše Glas Amerike.

Na osnovi vize H1B strani stručnjaci mogu ostati u Sjedinjenim Državama tri godine. Međutim, mnogi se nadaju da bi ta viza kasnije mogla dovesti do dobijanja tzv. zelene karte, koja omogućava trajni boravak i rad u zemlji.

Ekonomisti kažu da potražnja među diplomiranim stranim studentima za radna mjesta u Sjedinjenim Državama pokazuje da tržište rada ovoj zemlji brzo napreduje.

‘Američka ekonomija je dinamična i otporna’

“Tržište rada za visokospecijalizovane tehnološke stručnjake dramatično se otvorilo. Proteklih nekoliko godina granica je bila dostignuta tek negdje u decembru. Ali prošlog ljeta broj zahtjeva je naglo počeo rasti. Dakle, činjenica da se kvota ispunjava tako rano govori puno o tržištu rada i ekonomiji”, kazao je James Glassman, viši ekonomist u jednoj od najvećih američkih banaka JP Morgan Chase.

Glassman je dodao da su mnogi od tih stručnjaka završili fakultet u Americi zbog potreba u njihovim zemljama. Ali, ističe, to govori nešto i o obrazovnom sistemu, kao i o tome da je američka ekonomija dinamična i otporna i da ljudi žele ići tamo gdje ima posla.

Više informacija o ovome možete saznati OVDJE.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close