Amerikanac u Goraždu podiže plantažu malina na 43 dunuma zemljišta!

Deseci hiljada kvadratnih metara u mjestu Rasadnik na periferiji Goražda dobivaju svoj prijeratni izgled, zahvaljujući trudu samo jednog čovjeka – Amerikanca Stiva Rica (Steve Reitz).

Ovaj humanitarni radnik, koji u Goraždu živi od 1997., od Općine Goražde dobio je 43 dunuma zemljišta koje u periodu od četiri godine namjerava pretvoriti u veliku plantažu malina, piše  Dnevni Avaz.

– Dva su ključna aspekta zbog kojih smo odabrali da podignemo plantažu malina. Zbog toga što ljudima treba posao, ali i nada da svojim napornim radom, idejom koju će slijediti, a za koju imaju potencijal, sebi mogu osigurati bolji život – kaže Ric.

Ric je tako sunčanu Floridu zamijenio za bosanska brda i ćudljive zime.

Ubrzo je sa suprugom Kim odlučio ostati u ovom gradu, u kojem odrastaju i njegove kćerke Džena (Jenna) i Rebeka (Rebekah).

– Dolaskom u BiH možda sam ostvario svoj dječiji san, jer kao dijete na Floridi nikad nisam vidio snijeg. Ljude u Goraždu i u Bosni upoznao sam kao ljubazne i prijateljski raspoložene, tako da sam od Bosanaca mnogo toga i naučio – dodao je Ric, koji je u februaru prošle godine danonoćno čistio snijeg s gradskih ulica i tada stekao mnogo novih prijatelja.

(Fena/aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close