KolumnePolitikaSvijet

Američki zakon FATCA i nova ograničenja financijskih sloboda na globalnoj razini

Ako nikada niste čuli za američki savezni “Zakon o usklađivanju inozemnih računa poreznih obveznika” (FATCA), ne brinite, niste jedini. Vrlo malo ljudi ga poznaje, a još je manje onih koji u potpunosti razumiju njegovu skrivenu namjeru.

Zemlje koje su se priključile američkom zakonu FATCA, koji zahtijeva da sve financijske institucije u svijetu podatke daju američkoj saveznoj agenciji  Internal Revenue Service (IRS), dužne su američkoj administraciji dati podatke o štedišama koji su američki državljani.

Zakon je gotovo u tajnosti potpisala i Hrvatska, 20. ožujka prošle godine, čime su naše banke otvorile vrata američkim istražiteljima. Naravno, Rusija i mnoge druge zemlje nisu pristale na takvu suradnju, Kina je potpisala poseban bilateralni zakon i prihvatila samo suštinu dokumenta, odnosno reduciranu verziju. Zemlje koje su odbile potpisati zakon ili su tražile njegovu radikalnu izmjenu su i poručile su Washingtonu “kako imaju odlične domaće zakone u rješavanju tih problema”.

Za njegovu provedbu se koriste ogromni financijski i administrativni resursi, koji se broje u milijardama dolara, a što je  san o bilo kojeg birokrata. To je zbog toga što FATCA obuhvaća veliki broj banaka, brokerskih društava i ostalih financijskih institucija izvan Sjedinjenih Država, a kojima se koriste američki državljani.

Usvojen od strane američkog Kongresa 2010. godine, zakon je službeno je usmjeren na borbu protiv offshore utaje poreza. Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da je američka vlada ima i druge, posebno zlonamjerne interese.

U teoriji, FATCA svake godine u američku saveznu blagajnu donese oko 900 milijuna dolara, što je najveća procjena. No, 900 milijuna dolara je kap u moru i oko 0,2% ogromnog deficita američke savezne vlade, koji iznosi 438 milijardi dolara.

Čak i ako Sjedinjene Države njime mogu malo smanjiti savezni deficit, prihod zakona FATCA će i dalje biti ništavan. U tom smislu, postavlja se pitanje zašto su se američke vlasti odlučile na tako velike izdatke za provedbu zakona od kojeg u zamjenu dobivaju vrlo malo novca?

Portal Zero Hedge daje jedino razumno objašnjenje i FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) bi trebao postati zakon GATCA (Global Account Tax Compliance Act).

Naime, prikupljanje novca nikada nije ni bio glavni cilj zakona FATCA i njime su se samo udarili temelji za globalni zakon poznatiji kao GATCA.

Činjenica je da se primjenom FATCA-e često krše zakoni o privatnosti u drugim zemljama. Da bi prevladao taj problem, američka vlada mora sklapati bilateralne sporazume s gotovo svakom zemljom na svijetu, stvarajući veliki broj verzija zakona, što je prilično nepraktično.

Zbog toga su središnji gospodarski projektanti u skupini G20 i Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) stvorili su novi “globalni standard” za automatsku razmjenu financijskih podataka između vlada. On se zove GATCA, dok se u stvari temelji se na američkom FATCA zakonu. Drugim riječima, birokrati ovih međunarodnih organizacija pokušavaju ponuditi svijetu “novi globalni FATCA”.

Sve ovo ne bi bilo moguće da SAD nisu pripremile teren uz pomoć FATCA zakona. G20 i OECD u Americi još uvijek vide jedinu financijsku velesilu, barem danas, koja smije nametnuti zakon koji ubija pravo na privatnost. Niti jedna druga zemlja ga ne bi mogla provesti.

FATCA je postala stvarnost samo zato što Sjedinjene Države imaju “veliku batinu štap”, sposobnost da onemoguće pristup svom financijskom sustavu i glavnoj rezervnoj valuti svijeta. Ne podržava li zakon FATCA, zemlja gubi velik dio međunarodne trgovine i to je razlog zašto su se svi poslušno postrojili u dugom redu za njegovo potpisivanje.

Dakle, sve je spremno za zakon GATCA u bliskoj budućnosti. Najžalosnije je što će G20, OECD i druge međunarodne organizacije vjerojatno odobriti zakon i prijetiti kaznama onim zemljama koje mu se pokušavaju suprotstaviti.

Sve to će dovesti do činjenice da će se se informacije o svakom novčiću kojeg ste u životu zaradili i uštedjeli moći dati ili novac zaplijeniti bilo gdje u svijetu. Svatko će biti predmet analize i verifikacije velikog broja vladinih agencija, čak i ako niste učinili ništa loše.

No, to nije sve. Ako FATCA nikada nije bio krajnji cilj plana, to se neće dogoditi ni sa zakonom GATCA. Nije nikakva tajna da zagovornici globalne vlade dugo sanjaju globalni porez. Svi dosadašnji pokušaji da se uvede globalni porez na emisiju ugljičnog dioksida, globalni porez na financijske transakcije i porez Ujedinjenih naroda na putovanje morima i zrakom, propali su jer nema odgovarajuće infrastrukture za njihovu provedbu. S dolaskom zakona GATCA će taj problem nestati i sve će biti spremno za uvođenje globalnog poreza.

U međuvremenu, protivnici ove ideje već upozoravaju na opasnost. Optužuju političare diljem svijeta da žele “izmusti svoje građane kao krave muzare, do posljednje kapi mlijeka”.

Kritičari tvrde “kako će se provedbom zakona FATCA i GATCA izgraditi divovske porezne farme, koje će biti okružene visokom električnom ogradom kako bi se spriječio bijeg krava, a time i gubitka mlijeka”, odnosno stanovništva i novca štediša i poreznih obveznika.

“Dobro došli u novi feudalni sustav!”, zaključuje portal Zero Hedge, koji se oštro protivi ovoj američkoj inicijativi.

No, ovdje se, kao i u drugim područjima, prijedlogu usprotivila Rusija i pretvorbu američkog saveznog zakona u globalni, što podržavaju G20 i OECD, omela uvođenjem svog sličnog zakona, takozvanog PwC.

Kako početkom ove godine piše International Investment, globalne banke se bore s “ruskim FATCA zakonom”, te sada banke diljem svijeta moraju obavijestiti ruske vlasti kada ruski državljanin kod njih otvara bankovni račun.

Novi zakon je u Rusiji donesen 18. prosinca 2015., ali je do sada dobio malo pažnje u medijima.

Ruski PwC zakon kaže: “Prema zakonu, strane financijske institucije moraju dostaviti ruskim poreznim vlastima izvješća o stranim bankovnim računima ruskih pojedinaca i pravnih osoba i onih koji su izravno ili neizravno pod kontrolom ruskih pojedinaca.”

Banke moraju poslati osobne podatke svojih klijenata, kaže PwC. No čini se da u svom konačnom obliku zakon od banaka ne zahtjeva da objavljuju detalje o iznosu kojeg Rusi posjeduju na bankovnom računu. Raniji nacrt je sadržao i takav zahtjev. PwC tvrdi da je izmjena “povoljna za strane financijske institucije”, ali u ovom obliku ruske vlasti samo žele znati tko ima račune u inozemstvu, a ako se ne mora navesti iznos, onda ga je nemoguće oporezovati.

Sean Wakeman, porezne istražitelj  kuće Crowe Clark Whitehill, rekao je kako “ovaj jednostrani potez Moskve omogućava da se obuzdaju građani i bogati Rusi i da se zakon donio zbog od potencijalnog prebacivanja novca i imovine iz zemlje zbog nedavnih događanja i sankcija”.

Međutim podaci koje je objavilo rusko Ministarstvo financija govore d a je PwC zakon usmjeren isključivo na gospodarski kriminal i utaju poreza, a ruski Financijski vjesnik prošlog tjedna navodi kako je nakon istrage nad 120 ruskih tvrtki i organizacija, od kojih su 34% bile privatne tvrtke, 59% tvrtke čije dionice kotiraju na burzi, a 3% iz javnog sektora, gospodarski kriminal smanjen za 20% u odnosu na isto razdoblje od prije dvije godine.

S druge strane američki savezni zakon FATCA traži od banka podatke o svim američkim građanima, uključujući i iseljenike i one koji nikada nisu živjeli u Sjedinjenim Državama, te da izvijeste o stanju na njihovim financijskim računima i svi su podložni ovrsi, zaključuje International Investment.

Sam po sebi ruski zakon nije nešto posebno, iako zapadni bankari tvrde da je kopija američkog saveznog zakona. Međutim, njegova je vrijednost puno veća od sprečavanja prebacivanja kapitala ruskih bogataša u inozemstvo i borbe prov gospodarskog kriminala, jer je to drugi nacionalni zakon u svijetu i kao takav može spriječiti prihvaćanje zakona FATCA na globalnoj razini, posebno ako se pokaže učinkovitijim. Nažalost, zemlje koje su na bilateralnoj razini pristale na provedbu američkog zakona će se same morati nositi s njegovim negativnim učincima.

Opširnije o zakonu FATCA: Hrvatska i SAD su kriomice potpisali ugovor FATCA, što on znači i kome hrvatski građani odaju svoje privatne podatke

FOTO: SAD i zemlje koje su pristupile zakonu FATCA – Svijetlozeleno – zemlje koje su potpisale integralnu verziju zakona / Ružičasto – zemlje koje su potpisale nešto blažu verziju tzv. Tip 2 dokumenta / Tamnozeleno – zemlje koje su potpisale samo suštinu Tipa 1 dokumenta / Tamnocrveno – zemlje koje su prihvatile suštinu Tipa 2 zakona FATCA:

AMSI

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close