Američki toksikološki centri UPOZORAVAJU: Porast trovanja elektronskom cigaretom

Američki toksikološki centri zabilježili su porast slučajeva trovanja elektronskom cigaretom, a većina su djeca kojima je ta cigareta bila na dohvat ruke, saopćio je danas američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Centri navode da je znatno povećan broj trovanja te vrste – od jednog slučaja mjesečno 2010. godine na 214 slučajeva mjesečno od početka ove godine.

Od septembra 2010. do februara 2014. godine bilo je 2.405 poziva zbog trovanja elektronskom cigaretom, a 16.248 slučajeva trovanja klasičnom cigaretom.

Većina prijavljenih slučajeva trovanja elektronskom cigaretom su bila djeca ispod pet godina, koja su gutala, inhalirala ili prosula nikotinsku tečnost na kožu. Takvo trovanje izaziva mučninu, povraćanje i iritaciju tkiva. Jedna osoba je izvršila samoubistvo ubrizgavanjem te tečnosti u krv, naveo je američki centar.

Elektronska cigareta ima komoru za čuvanje tečnog nikotina u različitim koncentracijama i mirisima. Tu cigaretu u SAD mogu da koriste i maloljetnici.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2008. godine upozorila da nema provjerenih naučnih dokaza da je elektronska cigareta sigurna i da pomaže pušačima da se odviknu od pušenja. Elektronske, kao i klasične cigarete, oslobađaju nikotin, a koncentracija u isparenjima najčešće je identična onoj u konvencionalnim cigaretama, prenosi Beta.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close