Ambasada SAD: SDA i HDZ ne žele rješenje za Mostar

Više od dvije godine, Ambasada SAD i međunarodna  zajednica podržavaju napore Ureda visokog predstavnika da se strankama pomogne da pronađu rješenja za Mostar. Više od dvije godine, Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) ne pokazuju spremnost za kompromis, zbog čega trpe građani Mostara, jer im se time uskraćuje osnovno demokratsko pravo da biraju lokalne predstavnike vlasti – saopćeno je iz ambasade SAD.

Saopćenje je emitirano nakon pisma visokog predstavnika i njegovog zamjenika Parlamentu BiH.

– Političke stranke, posebno SDA i HDZ, već dugo izbjegavaju svoju odgovornost u Mostaru i sebično se fokusiraju na izborne modele koji su u funkciji izgradnje ličnih carstava, dok građane koje bi trebali predstavljati ostavljaju na cjedilu – navedeno je u saopćenju.

U ambasadi SAD u BiH smatraju i da prijedlog OHR-a nudi priliku za rješenje teške situacije sa kojom su suočeni građani Mostara – ukoliko lideri pokažu političku volju da djeluju.

– Građani Mostara već dovoljno dugo čekaju i zaslužuju pravo da izaberu Gradsko vijeće sada. A na strankama u Parlamentu BiH je da učine ono zbog čega su izabrane – da djeluju u ime građana i usvoje neophodne zakonske propise – istaknuto je u saopćenju.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close