Almir MEHONIĆ (Behar.hr); Spin: Zašto su se Vučić i Dodik prepoznali u Erdoganovoj ‘izjavi’?

Zakleo se navodno Erdogan: „Ako bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake“ a brže – bolje pronađoše se Dodik i Vučić. Vele: „To smo mi. Na nas se mislilo. Ko će dirati Bošnjake i suverenost Bosne do nas”

Piše: Almir MEHONIĆ (Behar.hr)

Navodna izjava premijera Erdogana: „Kunem vam se velikim Alahom, dok sam ja živ, ako bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka”, zapalila je region. Izjavu je demantovao Kabinet turskog premijera Tajipa Erdogana, što onima koji se imalo znaju koristiti google-om i nije bilo potrebno – lahko se, naime, moglo ustanoviti da takvu izjavu Erdogan nikada nije dao.

Ko je mogao i zbog kojih razloga izmisliti jednu ovaku izjavu? Zašto je i javni servis u Srbiji ovu izjavu prenio, iako ništa nije ukazivalo na njenu relevantnost? Zbog čega premijer Vučić, na osnovu lažne izjave, na hitne konsultacije zove Dodika? Nije li član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović želio dodatno ispolitizirati, gotovo na razinu ratne prijetnje, aktualnu priču o uplovljavanju turskih brodova u Neum? Sve su ovo pitanja koja traže odgovore.

Spinovanje je majka opstanka na vlasti. Zato je potrebno, u nedostatku materijala za spin, izmisliti ga. Jer, kako to da u Srbiji radnici štrajkuju, sindikati se bune, malinari najavljuju proteste, javnost priča o lažnim dr. ministrima, a srpstvo ugroženo od Turaka? Turci ko vaktile Mehmed II Fatih spremaju invaziju. Janičari isukali sablje, a Srbi bi o platama i penzijama, o ministrima i doktoratima, o Zakonu o radu… Ne ide nikako.

Skretanje pažnje sa gorućih problema u Srbiji postalo je providno kao celofan. Taj „celofan spin“ vrijeđa inteligenciju.

Međutim, ono što je važnije je način i odabir tema. Ne vodi se tu računa o osjetljivosti ionako krhke regionalne stabilnosti. Zapravo, pokazuje se da Vučić i kučići nisu neki novi ljudi, oni koji su proživjeli katarzu, sazreli. Nije dovoljno radikala okupati da bi dobio naprednjaka. Mnogo je to složeniji i kompleksniji zahvat. Vrijeme ispred nas bi moglo potvrđivati da je ovaj Vučić isti onaj, mržnjom zadojeni, ispod četničkog šinjela Vojislava Šešelja. Sve bi mogla biti tek gluma i politička prepredenost. Srpska politika, izuzev izuzetaka, nikako da izdigne glavu iz smrada šovinizma i ideja velike Srbije.

Hitna sastančenja Vučića i Dodika, osim spina i skretanja pozornosti sa važnih srbijanskih tema koje neodgovaraju vlasti, žele otvoreno pokazati i jaku destruktivnu ulogu Srbije po pitanju suvereniteta BiH. Odnosno, da Srbija još nije prestala sanjati san o podjeli Bosne.

Zakleo se navodno Erdogan: „ako bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake“ a brže – bolje pronađoše se Dodik i Vučić. Vele: „To smo mi. Na nas se mislilo. Ko će dirati Bošnjake i suverenost Bosne do nas. On to nama prijeti i podriva region, a to što mi prijetimo i pominjemo otcjepjenja, to je dio našeg nacionalnog folklora…“

Bošnjaci su po pravilu statisti u filmu u kojem bi trebali igrati glavnu ulogu. To dokazuje i i to da su mnogi nasjeli na ovaj djetinjasti spin, pa su lažne Erdoganove rečenice razvlačili po svojim novinama, televizijama, portalima i društvenim mrežama. Naravno, Erdoganovu lažnu izjavu prenosili su prije svih hrvatski i srpski mediji. Štaviše, nije bilo dovoljno to što je lažnu vijest objavio „klerikalni“ Večernji list za BiH, pa potom prenijela Dodikova Srna, a zatim Nezavisne iz Banja Luke… nego si je i jedna ugledna državna novinska agencija poput HINA-e dopustila da sudjeluje u podmetanju.

Mnogi su veličali Erdogana, neki čak i napadali kako vodi kampanju zloupotrebljavajući Bošnjake, a samo rijetki su upozoravali da je izjava lažna i da se stane sa njenim širenjem. Samo rijetki su vidjeli pozadinu ove halabuke.

(Almir Mehonić je član Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Međunarodne federacije novinara (International Federation of Journalists) sa sjedištem u Briselu. Rođen je u Prijepolju, živi i radi u Luksemburgu. Osnivač je i glavni i odgovorni urednik časopisa na bosanskom, njemačkom i francuskom jeziku Diwan. Dopisnik i saradnik mnogih značajnih listova i nedjeljnika u regionu.)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close