Alkohol ubije po jednu osobu svakih 10 s

onzumiranje alkohola bilo je odgovorno za 3,3 miliona smrtnih slučajeva u cijelom svijetu tokom 2012. godine, navodi se u izvještaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Alkohol ne dovodi samo do zavisnosti, već može da poveća rizik za obolijevanje od čak 200 bolesti, uključujući tuberkulozu i upalu pluća, piše portal Magazin.

“Kada se sve to uzme u obzir dolazi se do podatka da alkohol izazove po jednu smrt svakih 10 sekundi”, rekao je Šehar Saksen iz Odjeljenja za mentalno zdravlje i zavisnost od droga pri SZO.

U izveštaju se navodi da svaka osoba, na svjetskom nivou, stara od 15 godina pa nadalje, popije 6,2 litara čistog alkohola godišnje.

Međutim, manje od polovine svjetske populacije ne pije alkohol, što znači da ljudi koji koji ga konzumiraju unesu u prosjeku oko 17 litara čistog alkohola godišnje.

Inače, muškarci će češće od žena doživeti smrt povezanu s alkoholom, iako je konzumiranje alkoholnih pića u porastu i među ženskom populacijom.

To je posebno rasprostranjen problem među siromašnijim stanovništvom, navodi se u izvještaju u kome piše i da Evropa ima najveću potrošnju alkohola po glavi stanovnika.

Autor: B92

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close