Alić: U Haškom tribunalu su izgubili kriterije

Sinan Alić, predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” u Tuzli, smatra da je neprimjereno da u Haškom tribunalu danas, na dan genocida počinjenog u Srebrenici, bude izrečena presuda po žalbi Radovana Karadžića.

(Fena)

“To nije slučajno, Haški tribunal, posebno predsjednik Theodor Meron, pokazali su izvjesnu neozbiljnost i neosjetljivost prema žrtvama. Izgubili su kriterije” riječi su kojima Alić komentira podudaranje datuma u kojem preživjeli Srebreničani oplakuju njihove sinove, braću, prijatelje a u Haškom tribunalu treba da uslijedi očitovanje o žalbi Radovana Karadžića.

Iz Tribunala je jučer Feni prokomentirano da Međunarodni sud izriče presude onda kada su gotove uzimajući u obzir strategiju okončanja rada ovog suda, koju je naložilo Vijeće sigurnosti UN-a, te pravo optuženih da im se sudi bez nepotrebnog odlaganja.

Radovan Karadžić je 11. juna podnio zahtjev za izricanje oslobađajuće presude po svim tačkama optužnice u skladu s pravilom 98bis Pravilnika.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, vođa Srpske demokratske stranke (SDS) i vrhovni komandant vojske bosanskih Srba (VRS), tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja, počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close