Milionski filmski fondovi iz EU konačno dostupni režiserima iz BiH

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji Igor Davidović potpisao je jučer u Bruxellesu Memorandum o razumijevanju između EU i BiH o sudjelovanju BiH u programu Media 2007-2013. Potpisivanjem Memoranduma, BiH je i zvanično integrirana u audiovizualni sektor EU i prije nego je postala njena punopravna članica.

(Fena)

Kako nam je kazala zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić Maglić koja je ovu informaciju i potvrdila, kroz program MEDIA audovizuelni sektor u BiH će imati pristup sredstvima za razvoj produkcijskih projekata, distribuciju i promociju filmova i audiovizuelnih programa unutar i van EU. Također, BiH će imati pristup filmskim festivalima, te uvođenju i korištenju novih tehnologija.

– MEDIA omogućava nezavisnim producentima, režiserima i scenaristima da samostalno rade na novim projektima, kao i da realizuju projekte sa partnerima izvan BiH. Ovaj program podržava razvoj i distribuciju hiljada filmova godišnje i ukupna sredstva koja su bila na raspolaganju za projekte u periodu od 2007-2013. su 755 miliona eura, rekla je Sarajlić-Maglić.

Cilj programa MEDIA je jačanje evropskog audiovizuelnog sektora, povećanje cirkulacije evropskih audiovizuelnih djela unutar i van EU te jačanje konkurentnosti evropske audiovizuelne industrije putem lakšeg pristupa finansiranju i unapređenju korištenja digitalnih tehnologija.

– Program je namijenjen pravnim licima i pojedincima, institucijama, udruženjima, kompanijama, producentskim kućama, distributerima, prodajnim agentima, režiserima, producentima, scenaristima, i drugima koji se bave audiovizuelnim aktivnostima, kazala je za Fenu doministrica civilnih poslova Sarajlić-Maglić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close