-TopSLIDEBiHPolitika

Albanija i BiH ubjedljivo najsiromašnije u Evropi

Albanija i Bosna i Hercegovina najsiromašnije su države u Evropi prema podacima koje je protekle sedmice objavila evropska statistička agencija Eurostat, piše BiznisInfo.

Agencija je objavila podatke o „stvarnoj individualnoj potrošnji“ (AIC), što je mjera materijalne dobrobiti domaćinstava.

Na temelju prvih preliminarnih procjena za 2019. godinu, prije nego što su države počele uvoditi mjere zaštite od COVID-19, AIC po glavi stanovnika izražen u „standardima kupovne moći“ (PPS) kretao se u rasponu od 59 posto do 135 posto prosjeka Europske unije širom 27 država članica.

Blagostanje na Zapadnog Balkanu je na znatno nižem nivou. AIC u Bosni i Hercegovini je bio tek 42 posto prosjeka EU, a lošije stoji samo Albanija sa 40 posto prosjeka. Sjeverna Makedonija je bila na 43 posto prosjeka, Srbija na 49 posto, Crna Gora na 60 a Hrvatska 66 posto. Drugim riječima, domaćinstva u Albaniji i BiH najsiromašnija su u Evropi.

Inače, najviši nivo u EU zabilježen je u Luksemburgu, 35 posto iznad prosjeka EU. Njemačka je bila oko 23 posto iznad prosjeka, a slijede je AustrijaDanskaBelgija, NizozemskaFinskaŠvedska i Francuska, koje su sve zabilježile nivo između 5 posto i 20 posto iznad prosjeka EU-a.

Drugo mjerilo koje se navodi u istom izvještaju Eurostata je bruto-društveni proizvod po glavi stanovnika (GDP per capita) izražen također u PPS-u, koji je glavno mjerilo ekonomske aktivnosti.  

I po ovom mjerilu ponovo su na začelju Albanija sa 31 posto prosjeka EU, te BiH sa 32 posto prosjeka. Sjeverna Makedonija ima 38 posto, Srbija 41, Crna Gora 50 a Hrvatska 65 posto prosjeka EU.

Najbogatiji u Evropi i po ovom mjerilu je Luksemburg, a slijede Irska, Danska, Nizozemska, Austrija, Njemačka…

D. Sinanović

biznisinfo

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close