Al Qaeda objavila rat “Islamskoj državi”

Na samu četrnaestu godišnjicu 9/11 i napada Al Qaede na SAD vođa te terorističke skupine je u ljutitim govoru prozvao smrtnog neprijatelja, ali to ovaj put nisu američki “križari”. Umjesto toga, cilj njegove tirade je bio vođa “Islamske države” kojem je objavio “rat do istrebljenja “. Raskol između ove dvije  terorističke skupine je nešto što će SAD moći iskoristiti, kažu američki stručnjaci.

Ayman Al-Zawahiri, egipatski liječnik koji je zamijenio Osamu Bin Ladena kao vođa Al-Qaede prije četiri godine, u novoj audio poruci je optužio čelnika “Islamske države” Abu Bakr Al-Bagdadija za “pobunu” i poručio je da irački terorist pustinjak nije “nikakav vođa svih muslimana i militanata džihada”, te da nije nikakav “kalif Islamske države”, kao što je Al-Baghdadi prije 14 mjeseci  tvrdio u džamiji u Mosulu, prenosi ABC News.

“To je prilično zanimljivo”, rekao je bivši direktor američkog Nacionalnog centra za protuterorizam, Matthew Olsen.

“Zawahiri do sada nije bio spreman otvoreno osuditi Baghdadija i ISIL. Sada se tek vidi koliko su duboke podjele između vodstva Al Qaede i ISIL-a, a čini se da su razlike nepomirljive”, rekao je Olsen i dodao “kako bi, u slučaju da ISIL i Al Qaeda krenu putem udruživanja snaga, to bilo strašno”.

Ovu je podjelu sada službeno priopćio dužnosnik najvećeg ranga u skupini koja je prije 14 godina izvela više zrakoplovnih napada u kojima je poginulo  gotovo 3 000 Amerikanaca, piše američki  ABC News.

Olsen je rekao da Americi koriste ovakve prijetnje, čak i kada su dezinformacije, jer potiču međusobne likvidacije među islamističkim teroristima, kao kad je ISIL navodno ubio najvišeg izaslanika Zawahirija u pokušavaju da sklopi primirje između boraca u Siriji u veljači 2014. godine.

“Ogranak “Islamske države” u Afganistanu i Pakistanu, poznat kao Khorasan, neprekidno se bori protiv talibana i Al-Qaede. Njihovi međusobni sukobi nama olakšavaju posao”, za ABC News je izjavio jedan afganistanski dužnosnik.

Na najnovijoj audio snimci, koja je uz fotografiju Zawahirija i tekst govora na internetu objavljena u srijedu, vođa Al-Qaede tvrdi kako se nije izravno obratio sirijskom ogranku Al Qaede, Al Nusra Frontu, jer ne želi dati nikakav legitimitet ISIL-u.

ISIL, bivši ogranak Al-Qaede u Iraku, odvojio se s većom grupom prije dvije godine. U snimci, Al-Zawahiri prigovara Baghdadiju što ignorira patnje muslimana u Gazi i u Pakistanu.

“Mi smo im htjeli odgovoriti što je manje moguće, zbog naše zabrinutosti da ne ugasimo vatru pobune, ali Abu Bakr Al-Bagdadi i njegova braća nam nisu ostavila izbora, jer su zahtijevali da svi mudžahedini pogaze svoja obećanja i vjernost i da obećaju vjernost onome što oni tvrde da je kalifat”,  objasnio je svoj stav Zawahiri.

“Svatko je bio iznenađen Baghdadijevom izjavom kojom se prozvao četvrtim kalifom u islamskoj povijesti”, nastavlja Zawahiri koji tvrdi da je Baghdadi to učinio “bez savjetovanja s ostalim muslimanima”.

Ayman Al-Zawahiri je održao govor za kojega stručnjaci tvrde da je snimljen prošlog proljeća, jer je spominjao odanost talibanskog vođe Mullaha Omara, kojeg su nedavno još jednom proglasili mrtvim.

Ova greška je ranije bila nemoguća i svi su govori objavljivani tjedan dana nakon što su snimljeni. Međutim, sada kada je u bijegu i s 25 milijuna dolara američke ucjene nad njegovom glavom, Ayman Al-Zawahiri sve teže dostavlja svoje poruke javnosti.

Nicholas Palarino, nedavno umirovljeni viši dužnosnik američkog Kongresa za borbu protiv terorizma, rekao je da je Al-Zawahiri bio prisiljen prozvati  Baghdadija zbog slabljenja moći kako Al-Qaede tako i ISIL-a i tako arapskim vladama ponudi priliku da ubace klin između islamističkih skupna i onih koji hrle da se bore u Siriji i Iraku.

“Umjereni muslimani trebaju iskoristiti ovaj razdor. Čelnici Jordana, Kuvajta, Saudijske Arabije i Egipta muslimanima u svijetu sada mogu objasniti razlike između ove dvije skupine”, rekao je Palarino.

Iako tvrdi da nije predvidio rast ISIL-a, bivši direktor CIA-e Michael Hayden je izjavio da je obavještajna zajednica predvidjela raskol u Al-Qaedi nakon Bin Ladenove smrti, nešto slično što se sada događa između ISIL-a i Al-Qaede, što SAD mogu iskoristiti za svoju prednost.

“Bilo bi dobro da to učine. Mi smo uvijek mislili da smrt Bin Ladena može dovesti do razdora između Egipćana i drugih Arapa unutar Al-Qaide, jer je Zawahiri Egipćanin”, rekao je bivši direktor CIA-e Michael Hayden.

Kada je u pitanju iskorištavanje raskola između dvije ekstremističke skupine, Hayden je upozorio da “kako svi trebaju biti posebno oprezni”.

altermainstreaminfo.com.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close