Akta o skandalima uništena? Crkva zaustavlja studiju o zloupotrebi djece

Njemačka biskupska konferencija istupila je u srijedu iz ugovora o izradi studije o seksualnim nasilju svećenika

Nekadašnje žrtve pate do danas. Iskorištavani kao djeca – od svećenika, od onih kojima su vjerovali. Kad bi se to saznavalo crkva je otpuštala krivce – ili ih je jednostavno premještala. I ćutala je o tome.

Do javnosti je dolazilo sve više slučajeva zloupotrebe, odrasli su pričali o strašnim doživljajima iz svoga djetinjstva. Tek tada je crkva postala svjesna svoje odgovornosti i naručila je u julu 2011. studiju o seksualnom nasilju koje su provodili svećenici.
eđutim sada je Njemačka biskupska konferencija raskinula ugovor sa Kriminološkim istraživačkim institutom Niedersachsen (KFN) jer se dvije strane nisu mogle dogovoriti o metodima istraživanja. Stephan Ackermann, opunomoćenik za pitanja zloupotreba Njemačke biskupske konferencije i trierski biskup izjavio je da je povjerenje prema rukovodiocu istraživanja Christianu Pfeifferu “izgubljeno”.

Pfeiffer predbacuje katoličkoj crkvi cenzuru

Bilo je dogovoreno istraživanje seksualnih nasrtaja svećenika i drugih pripadnika crkve. Nezavisni pravnici su trebali u svih 27 njemačkih biskupija ispitati kompletna personalna akta. Seksualni nasrtaji svećenika i drugih duhovnih, prije svega u periodu od 1950. do 1980. godine, trebali su biti naučno analizirani, da bi se spriječile nove zloupotrebe i povratilo izgubljeno povjerenje. Projekt je trebao biti okončan 2014. godine. Međutim Pfeiffer je bio informisan da su u diocezama akta djelomično uništena. On je poslao upit, na njegov e-mail nije odgovorio ni jedan od biskupa.
Njemačka biskupska konferencija odbacila je ove primjedbe o cenzuri. Njen govornik Matthias Kopp je, osim toga, predbacio kriminolozima protivuriječnost i nedostajuću serioznost. U pitanjima zaštite podataka i anonimiziranja dvije strane nisu se mogle dogovoriti.

Sve žrtve trebale bi biti pismeno ispitane. Bili su predviđeni i intervjui sa počiniocima. Međutim crkva je zahtjevala pravo suodlučivanja pri izboru saradnika istraživača. Pfeiffer:” Potpuno isključeno.”

Potom su pojedine biskupije zahtjevale da se rezultati istraživanja mogu objaviti samo sa pismenim odobrenjem crkve. “To je bila cenzura i tome se nismo povinovali”, rekao je direktor KFN radio stanici “ NDR info”.
Biskupska konferencija je u srijedu raskinula ugovor. Biskup Ackermann predbacio je rukovodiocu istraživanja nedostajući senzibilitet za jednu takvu akciju. Biskupi bi uvijek imali strah da će Pfeiffer suviše rano objaviti podatke. Pfeiffer: “Iznenada je nestalo uvjerenje da se stvari mogu javno prezentirati. Ali već kod predradnji, kad smo vršili probne analize akata,  bilo je jasno kako ćemo sistematično raditi.” Ackermann je najavio da će se posao nastaviti sa drugim partnerom. Već slijedeće sedmice trebali bi se obaviti “neophodni razgovori”.
Pfeiffer je naglasio u “ Njemačkom radiu” da njegov naslijednik mora imati u vidu, da potpis Biskupske konferencije pod njegovim ugovorom ne znači da će pojedine dioceze surađivati.

Pfeiffer:” Crkva bi htjela dati razjašnjenje – ako ona ima kontrolu nad rezultatima.”

Kriminolog bi htio projekt dalje nastaviti. “Mi pokušavamo sada spasiti, što se spasiti da, time što ćemo sve žrtve, koje smo kontaktirali preko crkve, sada  direktno kontaktirati.”
Savezna ministrica Sabine Leutheusser-Schnarrenberg (FDP) zatražila je objašnjenje od katoličke crkve. Za “Süddeutschen Zeitung” rekla je: “To je već odavno neophodan korak, da se katolička crkva otvori i prvi puta dozvoli stručnim ljudima van crkve pristup ka crkvenim arhivima. Dramatična dešavanja iz 2010. ne smiju potonuti u pasivnu obradu bez interesa.”
Predstavnici žrtava ponovo su, nakon privremenog zaustavljanja studije, zatražili da se o ovim slučajevima izjasni njemački parlament. “Obrada ovih  slučajeva očigledno previše zahtjeva od katoličke crkve”, saopštio je odbor žrtava “Četvrtasti sto”.
“Tri godine poslije prvih objavljivanja nemamo još uvijek nikakve detaljne brojeve i podatke o obimu zloupotrebe djece u katoličkoj crkvi u Njemačkoj”, rekao je jedan predstavnik žrtava.

 bild.de

Preveo: Ešref Zaimbegović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close