Akova želi zaposliti 500 ljudi u Cazinu, država nema interes

Korporacija Akova Group nedavno je iskazala interes za otvaranje proizvodnih pogona u Cazinu, ali na tom putu naišla je na mnogo problema.
Naime, ova kompanija zainteresovnaa je za klaonicu peradi u Pjanićima, a to je imovina Agrokomerca koja je pod hipotekom od 130 miliona KM.

– Problemm je što država ne vidi interes da taj prostor ustupi nekome. Mi smo ciljano htjeli da idemo prema hrvatskom tržištu, jer ukoliko se sa Hrvatskom definiše da Izačić ostaje jedan od malobrojnih graničnih prijelaza za proemt roba, mnogi domaći ali i strani investitori mogli bi pokazati interes za ulaganje u ovaj dio BiH, kazao je Oslobođenju Refik Kurgaš, predsjednik Nadzornog odbora Akova Groupa, te dodao da njihov interes, uprkos brojnim problemima, i dalje postoji te da čekaju da Agencija za privatizaciju u FBiH poreda stvari u Agrokomercu.

U novom pogonu bi se, kaže Kurgaš, radilo 4.000 pilića na sat, nešto slično kao u pogonu u Visokom, sa velikom mrežom kooperanata.

– Ovaj kraj inače ima dobru infrastukturu tako da bi nam bilo daleko lakše nego u Visokom, a imali bismo i manja ulaganja. Svi smo svjesni nebrige države. Kod nas kad neko traži da radi, onda se stvori hiljadu zakonskih prepreka, a kada neko pokrade sve onda kažu da je nešto propalo, kaže Kurgaš.

U novom pogonu bilo bi zaposleno od 400 do 500 radnika, a indirektno bi bilo oko 1.000 zaposlenih ljudi. Za sada je ova ideja mrtvo slovo na papiru, iako je za ovaj plan izrađena studija.
Kurgaš kaže kako ne shvata zašto državi nije u interesu da skine hipoteku, da ponudi investitorima postojeće proizvodne pogone na određeno vrijeme, čime bi se zaposlio određen broj ljudi.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close