Akcija Pandora: Predao se Anes Sadiković

Osumnjičeni u akciji “Pandora” Anes Sadiković predao se danas Tužilaštvu BiH, potvrdio je za BHRT glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.
Anes Sadiković je, inače, vlasnik firme “EKO SAN” i nekrunisani “kralj tekstila” u BiH.
“Sadiković će danas biti saslušan u Tužilaštvu BiH.Nakon toga će Sudu BiH biti podnesen prijedlog za određvanje mjere pritvora”, rekao je za BHRT Boris Grubešić.
Pripadnici SIPE koji provode akciju ”Pandora”, ušli su jučer u stan Anesa Sadikovića koji se nalazi u Matuzićima, opština Doboj jug ali u njemu nisu zatekli nikoga.
SIPA je jučer pretresla i objekte nekrunisanog kralja tekstila Anesa Sadikovića, koji je ,prema medijskim napisima, zajedno sa članovima porodice godinama uvozio kinesku robu, te carinskim malverzacijama oštetio državni budžet u milionskimm iznosima.
Nakon što je uhapšen u akciji BOSS u septembru 2012., nekoliko mjeseci kasnije pritvor mu je ukinut. U vlasništvu Sadikovića, osim zvanično registrirane firme EKO SAN, bilo je još sedam privrednih objekata. Sadikoviće carinske prevare i porezne utaje dešavale su se uz saznanje tadašnjeg direktora UIO Kemala Čauševića, koji je jučer također uhapšen.
Sadiković, švercer tekstilom, uhapšen je i 2009. godine, kada je na graničnom prelazu u Tursku, policija zaustavila kamion sa kineskom robom, u kojem je pronađeno više od 40 kilograma heroina.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close