Akcija „Gibraltar“: U toku hapšenja! – Budžet BiH oštećen za više od 5 miliona eura

Akcija „Gibraltar“: U toku hapšenja Nevena Kulenovića, Stipe Prlića, Lajle Torlak, Ejuba Kučuka i Senada Zaimovića

(AVAZ)

Po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, od ranih jutarnjih sati, više stotina policijskih djelatnika SIPA i policijskih agencija koje pružaju potporu u akciji, na terenu su izvršili lišenja slobode, pretrese i privođenja, usmjerena na 9 osoba koje su meta ovih aktivnosti.

Pretresi se vrše na ukupno 17 lokacija.

Radi se o osobama osumnjičenim za kaznena djela organiziranog kriminala, a u svezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilijunskim iznosima.

U okviru ove akcije, realiziraju se lišenja slobode osumnjičenih, među kojima su Neven Kulenović (1967.), direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, zatim Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), Lajla Torlak (1978.), glavna i odgovorna urednica PINK BH,  Darko Aleksić (1965.), te osumnjičeni Ejub Kučuk (1973.) agencija MITA i Senad Zaimović direktor “Fabrike”  (1964.) kao i visoki dužnosnici telekom kompanije „Eronet“, među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zorana Bakule (1964.)…

Tužiteljstvo BiH provodi intenzivnu istragu, u kojoj je ostvarena i međunarodna suradnja sa policijom i pravosuđem drugih zemalja, prvenstveno Republike Slovenije i Republike Hrvatske, na otkrivanju i dokumentiranju počinjenih kaznenih djela.

S obzirom da su aktivnosti u tijeku, Tužiteljstvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.

Bitno je istaći da su financijskim malverzacijama koje su predmet istrage, budžet naše zemlje, a samim tim i svi građani, oštećeni za višemilijunske iznose.

Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, radi uspostave vladavine prava u našoj zemlji, u procesu približavanja europskim integracijama.

Autor: Redakcija – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close