Federacija forsira biomasu: na tendere sa Hrvatskom

Strategija razvoja šumarstva i drvne industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine od 2013. do 2023. godine stavila je težište na veće iskorištavanje biomase u zamjeni za klasične energente. Slijedom tog dog dokumenta uspostavljena je saradnja Privredne/Gospodarske komore FBiH i Hrvatskog drvnog klastera. Rezultat posljednjeg dogovore partnera je opredjeljenje da zajedno podnose aplikacije za korištenje sredstava iz fondova Evropske unije i tako stvore realne pretpostavke za bolju zaštitu šuma, očuvanje kvaliteta vazduha i otvaranje radnih mjesta za novo zapošljavanje.

Prema riječima Šemse Alimanović iz Udruženja šumarstva i drvne industrije u spomenutoj komori o tome je bilo riječi i na prošlosedmičnom skupu u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera. Predsjednik klastera Marijan Gavran iskazao je potpunu posvećenost ovoj saradnji jer vjeruje da može dati izvanredne rezultate. Naime, energija je i dalje jedna od glavnih gospodarskih tema u Republici Hrvatskoj, regiji jugoistočne Evrope, Evropske unije i na globalnom nivou.

Hrvatska je postigla značajne rezultate u razvoju proizvodnje peleta i briketa i za BiH su tamošnja iskustva veoma bitna kako bi aktivirala vlastite velike rezerve biomase, ističu u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH.

Prema spomenutoj strategiji razvoja, rađenoj u saradnji sa Vladom FBiH drvna industrija označena je kao važan faktor ekonomske stabilnosti BiH. U ovoj godini posebno hrabri stalni rast izvoza namještaja koji je za šest mjeseci 2014. godine uvećan za 19,5 posto unatoč činjenici da je proizvodnja bilježila pad. Proizvođači su na inostrano tržište plasirali robu iz skladišta uredno ispoštovali rokove prema stranim kupcima i sačuvali tržište za naredni period.

H. ARIFAGIĆ

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close