PolitikaSvijet

Ajatolah Ali Hamnei: “Amerikanci nisu ludi, oni su prvoklasni idioti”

Dok je američki državni tajnik Mike Pompeo obilazio Bliski istok kako bi promovirao čvrst stav Bijele kuće o Iranu, vrhovni vođa Islamske republike je u srijedu američke dužnosnike nazvao “prvoklasnim idiotima”.

Čak i za The Washington Post su komentari ajatolaha Ali Hamneija bili su neuobičajeno oštri, ali američki list to pravda napetostima između Irana i Sjedinjenih Država nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama.

Ajatolah Hamnei je govorio na skupu u iranskom glavnom vjerskom gradu Qom, gdje se obilježavala obljetnica ustanka protiv bivšeg marionetskog režima šaha Reze Pahlavija. Iranski vođa je izrekao ovu primjedbu dok je govorio o Johnu Boltonu koji je prošle godine na skupu “bivše” terorističke organizacije Mojahedin-e-Khalq rekao da će sljedeći Božić proslaviti u Iranu.

“Neki američki dužnosnici se prave ludi. Naravno da se s tim ne slažem, ali oni su prvoklasni idioti”, rekao je ajatolah Hamnei.

Vrhovni vođa nije imenovao Boltona, ali je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost prošlog ožujka na sastanku “iranske skupine u egzilu” Mujahedin-e-Khalq, koju je s popisa terorističkih organizacija kao državna tajnica skinula Hillary Clinton, rekao da će “prije 2019. godine slaviti u Iranu”.

Slične komentare na sastancima s ovom opskurnom iranskom disidentskom skupinom je u više navrata dao i Trumpov osobni odvjetnik, bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani.

Vrhovni iranski vođa, kojeg poštuju svi šiitski vjernici, obično ne daje tako snažne izjave.

U 2017. godini je Hamnei je kao “idiotske” odbacio primjedbe Trumpa koji je Iran nazvao “terorističkom” nacijom. U svibnju prošle godine, nakon što se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma kojim je Iran ograničio obogaćivanje urana u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija, Hamnei je poručio Trumpu: “Ne možete nam ništa učiniti!”

“Tijelo ovog čovjeka, Trumpa, pretvorit će se u pepeo i postati hrana crvima i mravima, dok Islamska Republika i dalje bude postojala”, rekao je tada Hamnei, podsjetivši da je i Saddam Hussein govorio “kako će Iran pregaziti u tri dana” i kako je završio.

Hamnei je izjavu dao u srijedu, kada je američki državni tajnik Mike Pompeo posjetio Irak. Pompeo je tada zaprijetio kako će Amerika udvostručiti komercijalne i diplomatske napore u narednim tjednima, kako bi “ostvarila pravi pritisak na Iran”.

Ajatolah Hamnei je komentirao prijetnje pred stanovnicima Qoma koji su  obilježili godišnjicu ustanka protiv šaha Muhameda Reze Pahlavija 1978. Tada je val prosvjeda preplavio čitavu zemlju, koji su potaknuli Islamsku revoluciju 1979. godine i zbog kojih je bivši vođa Irana pobjegao iz zemlje. Iranci će u veljači proslaviti 40. obljetnicu revolucije.

The Washington Post / Khamenei/News

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close