Agencija za privatizaciju ZDK: U maloj privatizaciji rasprodaja objekata Veleprometa, KIMA, Nove trgovine, …

Agencija za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona će u 2014. godini nastaviti aktivnosti predviđene u okviru male privatizacije, čiji je rok, odlukom federalne vlade, produžen za još dvije godine.

Prema riječima direktora Agencije, Nurudina Smajlagića, pored ostalog u ovoj godini se planira prodaja nekih objekata „Veleprometa“-Visoko, kako bi se donekle pomoglo radnicima koji su u veoma teškoj situaciji, te prodaja objekata „Nove trgovine“-Žepče, koja bi novac trebala usmjeriti u gradnju novih objekata, prije svega regionalne hladnjače, koja bi puno značila za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Predviđena je i privatizacija nekih Veterinarskih stanica u ZDK. U ovoj godini trebali bi konačno završiti i sa kupoprodajnim ugovorima za Tvornicu cementa Kakanj i Preventovu kupovinu “KIMA” Zenica.

-Što se tiče Finansijskog plana za 2014. godinu, Agenciji će trebati oko 680.000 konvertibilnih maraka, ali se u startu treba planirati 200.000 za troškove sudskih presuda. -S druge strane nismo u prihod unosili sredstva Agencije od sudskih presuda jer je to teško planirati obzirom na ustaljenu praksu sporih postupaka, kazao je Smajlagić.

Ostaje neriješen problem viška zaposlenih, jer bi Agencija umjesto trenutno 14 trebala nastaviti raditi sa 6 zaposlenika: Program rada i Finansijski plan kantonalne Agencije za privatizaciju razmatran je na  sjednici Vlade.

rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close