Agencija trgovcima otkrili kad im dolaze inspektori

Agencija za nadzor nad tržištem BiH na svojoj internet stranici objavila je plan inspekcijskih pregleda za ovu godinu, u kojem su precizno naveli kada će i koji neprehrambeni proizvodi biti kontrolisani.

To je naišlo na ogorčenje i nevjericu u većini bh. udruženja za zaštitu potrošača, koja se pitaju u čemu se ogleda smisao najavljenog izlaska inspektora na teren ako su trgovce unaprijed upozorili i ako im je ostavljen prostor da sakriju eventualne nepravilnosti.

U planu ove inspekcije se, na primjer, navodi da će od 1. februara do 30. aprila biti obavljen inspekcijski pregled produžnih kablova. Piše da je planirano ukupno 10 pregleda ovih kablova, od čega će po četiri da obave inspektori iz RS, odnosno FBiH, a dvije kontrole biće u Brčko distriktu.

Upravo je ova agencija u svojim ranijim saopštenjima navodila da su na bh. tržištu pronađeni brojni kablovi koji predstavljaju rizik od strujnog udara.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH u planu za 2014. godinu između ostalog navodi i da će biti kontrolisana i kozmetika, dječja oprema i odjeća, električne kvarcne grijalice, pegle, aparati za gašenje požara i slično.

Pored svakog proizvoda navedeno je u kom periodu će kontrola biti obavljena, te da li će biti izvršena samo vizuelna i administrativna provjera, ili će ona obuhvatiti i laboratorijsko ispitivanje.

Iz udruženja za zaštitu potrošača iskritikovali su ovaj postupak Agencije za nadzor.

“Naravno, ako su najavljene kontrole odmah svi mi pretpostavljamo da se nešto krije iza kulisa. Ova najava nije dobrodošla”, kaže Murisa Marić, izvršni direktor u Udruženju građana DON Prijedor, ističući da je sasvim moguće da će trgovci povući neke proizvode iz prodaje u periodu najavljene kontrole.

Mesud Lakota, dugogodišnji borac za prava potrošača iz Sarajeva, ističe da je iznenađen ovim postupkom Agencije jer, kako ističe, iz iskustva zna da je ranije svaki inspekcijski monitoring bio tajan.

Aktivnost Agencije naišla na ogorčenje i nevjericu u većini bh. udruženja za zaštitu potrošača

“Pa, ovo je nelogično i čudi me. Da nije neka lažna stranica? Ovo se obratno radi! Oduvijek se radilo po slučajnom uzorku i nije se izlazilo u javnost kada će kontrola biti vršena. Ovo mi je potpuno nejasno”, kaže Lakota.

Dragan Doko, ombudsman za zaštitu potrošača u BiH, kaže da najava nadzora na prvi pogled ostavlja utisak da ima za cilj da se informiše onaj koga kontrolišete, da bi mogao da “pospremi situaciju”.

“Mislim da u Agenciji imaju objašnjenje za to”, kazao je Doko.

U Udruženju za zaštitu interesa potrošača RS kažu da u ovakvoj najavi ne vide ništa sporno.

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH pravdaju se da je, prateći dobru praksu organa nadzora država članica EU i smjernice Evropske komisije za izradu i objavu godišnjih planova nadzora, evidentno da preventivno djelovanje prema privrednim subjektima omogućava postizanje pozitivnih rezultata uz manja ulaganja i finansijskih i ljudskih resursa.

“Ako privredni subjekti, na osnovu dostupnih informacija na veb stranici Agencije, trajno povuku sa tržišta proizvode koji ne ispunjavaju propisane sigurnosne zahtjeve ili ako otklone eventualne neusklađenosti na proizvodima, onda su postigli efekti za potrošače u pogledu njihove sigurnosti bez trošenja resursa nadzora”, ističu u Agenciji.

Dodaju da iz više razloga povlačenje potencijalno nesigurnih proizvoda samo za vrijeme najavljenih kontrola ne može dati očekivane rezultate prevare inspektora.

Neki od proizvoda koji će biti kontrolisani

 • Dječje hodalice
 • Bicikli za mališane
 • Kozmetika
 • Produžni kablovi
 • Električne pegle
 • Zaštitne rukavice
 • Aparati za gašenje požara
 • Malteri (za građevinarstvo)
 • Crijep od gline

  nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close