BiHPrivreda

Adriatic Metals će plaćati veću koncesionu naknadu

Formirat će se komisija će utvrditi veći iznos koncesione naknade za eksploataciju rude u Varešu

Rudnik  britanske kompanije Adriatic Metals u Varešu će plaćati veću koncesionu naknadu Zeničko-dobojskom kantonu za eksploataciju rude.
Ovo je saopćeno nakon sastanka u Zenici premijera Zeničko-dobojsdkog kantona Nezria Pivića i ministra za privredu Samir Šibonjića  s predstavnicima  Adriatic Metals BH, članicom Nadzornog odbora Sanelom Karić i tehničkim direktorom Dinom Busuladžićem.

Na sastanku je dogovoreno da se formira zajednička komisija koja će utvrditi veći iznos koncesione naknade za eksploataciju rude, što će donijeti dodatne prihode u budžete općine Vareš i Zeničko-dobojskog kantona.

Najavljeno je da će, nakon višegodišnjih priprema i ulaganja oko 400 mil KM, rudnik srebra, cinka i olova svečano biti otvoren početkom marta te da će ovo biti istorijski dan za općinu Vareš, Zeničko-dobojski kanton, Federaciju BiH i državu Bosne i Hercegovine, budući da se radi o savremenom rudniku i najnovijim tehnologijama koje se koriste u tvz. zelenom rudarenju.

Premijer Nezir Pivić je istakao da Vlada pruža punu podršku najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH, posebno izražavajući zadovoljstvo što se investicija realizuje upravo u Zeničko-dobojskom kantonu, koji je kičma privrednog razvoja FBiH.

Naglasio je da je oživljavanje rudarenja u Varešu značajno za ekonomiju i razvoj cjelokupne regije, ali i da je, bez obzira na značaj privrednog razvoja, na prvom mjestu zdravlje stanovništva i okoliša na ovom području te da je u tom smislu investitor pribavio sve potrebne dozvole od nadležnih institucija.

Predstavnici Adriatic Metals BH su istakli da je politika kompanije da se fokusiraju na domaće dobavljače i radnu snagu, što potvrđuje podatak da je kompanija tokom pokretanja rudnika s dobavljačima iz Zeničko-dobojskog kantona zaključila ugovore vrijedne 133 mil KM, a od trenutno zaposlenih oko 255 radnika, oko 200 je iz ovog kantona.
Članica NO Sanela Karić zahvalila se Vladi Zeničko-dobojskog kantona što podržava ovu veliku investiciju, istakavši da je Adriatic Metals BH društveno odgovorna kompanija koja putem fondacije Adriatic doprinosi programima koji unapređuju i podržavaju obrazovanje, zaštitu okoliša, zdravstvo i razvoj zajednice.

Fondacija već realizuje društveno odgovorne projekte, kakav je stipendiranje 30 studenata iz Vareša, Kaknja i Breze, a u planu je i formiranje kulturološkog centra koji će stanovnicima Vareša, posebno mladim, ponuditi brojne korisne društvene sadržaje.

Također je izrazila spremnost da Adriatic Metals BH zajedno s Vladom Zeničko-dobojskog kantona realizuje veliki projekat u oblasti zdravstva, koji će biti koristan za sve građane ovog kantona.

Foto: Adriatic Metals

indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close