Adriatic Group – spremni investirati u bh. kompanije s realnim izvoznim potencijalom

Adriatic Group je brzorastuća uspješna privredna priča iza koje stoje ljudi s naših prostora nastanjeni u EU. Na čelu ove, jedne od vodećih kompanija za distribuciju prehrambenih proizvoda s područja zapadnog Balkana na tržište EU, je Amir Bekić, koji je u intervjuu zaPoslovne novine rekao nešto više o izvozu domaćih proizvoda na tržište Evropske unije.

Adriatic Group, sa sjedištem u Beču, čine četiri bosanskohercegovačke firme, te četiri kompanije sa sjedištima u Evropskoj uniji, konkretno u Austriji, Njemačkoj, Engleskoj i Holandiji.

– Putem naših firmi u EU postali smo vodeći distributer prehrambenih proizvoda s područja jugoistočne Evrope na tržištu Evropske unije. U Beču posjedujemo vlastitu mesnu industriju, te se proizvodi pod brendom „Brajlović“ nalaze u 14 evropskih država. U Bosni i Hercegovini posjedujemo dvije fabrike za preradu voća i povrća, Natura food u Bijeljini i Voćarpromet u Zvorniku, u kojima se naša roba proizvodi pod brendom „Natura“. Većina ovih proizvoda je namijenjena izvoznom tržištu. Osim toga, naša firma “Agrona” iz Živinica se bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom putem kooperantske mreže u više od 60 bh. opština. Firma “Brams” iz Sarajeva je izvozno orijentisana firma putem koje su proizvodi mnogih bh. kompanija našli mjesto na tržištu EU – kaže Bekić za Poslovne novine.

Kako je izjavio, Adriatic Group bosanskohercegovačke proizvode plasira u vodeće trgovačke lance, te etnotržište u Evropskoj uniji.

Ove godine planiraju izvoz više od osam miliona KM, kako gotovih proizvoda tako i sirovina za prerađivačku industriju širom EU.

Govoreći o planovima, najavljuje da do kraja godine planiraju proizvesti između 4.000 i 5.000 tona sirovog kornišona, od čega je 80 posto namijenjeno evropskim kupcima.

– Putem naših prerađivačkih firmi Natura food i Voćarpromet planiramo proizvesti još 4.000 tona gotovih proizvoda. Značajan dio je namijenjen izvozu, kako u zemlje regiona, tako i u zemlje EU. Nakon akvizicije dvije bosanskohercegovačke fabrike hrane, Adriatic Group će nastaviti s ulaganjem u bh. privredu. Konkretno, zainteresovani smo za investiranje u one domaće kompanije s realnim izvoznim potencijalom. Posebno ćemo podržati domaću primarnu poljoprivrednu proizvodnju koja bi trebala postati jedan od stubova razvoja bh. ekonomije u cjelini – kazao je Bekić.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close