Kolumne

Adnan Murselović: Okupacija BiH patološkim lažovima

“Nije ni izustio riječ, a već slago”, pričaju građani Bosne i Hercegovine godinama.

“Lažu nas godinama, obećavaju nam godinama, tapšu nas po ramenima i to sve bez stida i srama, a mi ko budale samo klimamo glavom i vičemo: “Yes!”. I tako godinama, sami sebi krivi. A, vjeruj mi, dođe mi često da im kažem u lice, da im “zdrobim” sve ove godine u ona dva njihova “pekinezerska oka”. Ja tamam pođem, a ono nešto mi ne da. Haman ona duša neće da se pokvari, pa da se spusti na njihov izobličeni politički nivo. Tako sam i pobjegao iz njihovih okova. Progledao sam”, priča dobri čovjek iz BiH.

“Neće narod da skonta. Preznoji se kad počne razmišljat. Kao da im je sklopka u glavi otišla i ne mogu da kažu: “Pa, dosta više! Do kada više “vako”? Neće da ukopča da ih lažu. Ustvari kopča on, ali boji se da ode iz tog svijeta koji misli da će mu pružiti ruku spasa”, nastavlja sa pričom dobri čovjek iz BiH.

Patološki lažovi

Jedan od najčešćih razloga za laganje je strah od posljedica istine. Svi politički segmenti i osobe koje su upletene u svijet sistema uništenja okoline su svjesni da se pokoravaju laganju i da suočavanje sa istinom mogu izgubiti osjećaj sigurnosti i gubitak života u svijetu u kojem samo on živi i njegov odabrani milje.

Dugogodišnjom proizvodnjom laži koja dolazi iz političkog sistema u BiH dobili smo većinu političkih osoba koje su postale “patološki lažovi”. Osobe sa ovim problemom, po definiciji psihologije laži, puno obećavaju i ignorišu sve postupke i riječi koje ih mogu suočiti sa istinom.

“Meni samo nije jasno kako ovaj narod to može prihvatiti!? Kako može podržavati ovaj nemoral i toliko izgovorenu laž!? Od toga i narod je postao patološki bolesnik. Bolesnici koji uživaju u laži, a boli ih. Ustvari ne uživaju, nije po prirodi da normalan uživa u zlu. Ma, boli to njih, znam ja to. On misli da će zbog teškog života u blizini “patoloških lažova” i njihovog položaja doći do rješenja opstanka u ovoj zajednici. Ali, druže, sve ima svoju cijenu: “Sve se vraća i sve se plaća”. Jesi li s njima ili si s nama. Dat vam je izbor, pa izvolite”, priča dobri čovjek iz BiH.

Politički lideri koji su uhvaćeni u laži u BiH nastavljaju sa svojim poslovima bez posebnog reagovanja javnosti. Najžalosnije je što se javnost kritički ne osvrće i političkim istaknutim osobama koje su uhvaćene u laži ne ruši kredibilitet, nego nasuprot, kao da ih javnost još više stimuliše i nagrađuje za učinjena djela. Direktno učešće javnosti u davanju takve podrške su izbori.

Laž glavno oruđe za djelovanje na masu niske inteligencije

Zbog postizanja ličnih interesa i istomišljenika laž je glavno oruđe za djelovanje na masu. Cilj je držati narod pod opijumom nacionalne ugroženosti i na okupu sa što nižom inteligencijom.

“Što smo gluplji, njima je sve bolje. Što smo više neobrazovani, njima je sve bolje. Što manje znamo i reagujemo, opet njima je sve bolje. Samo mi sami možemo na sebi raditi i učiniti sebe da budemo ono za šta postojimo. Ne mogu ja dati nekome podršku ako me laže. Sasvim jednostavno i logično za shvatiti. Ni jedan narod, bio on Srbin, Hrvat, Bošnjak, Albanac itd. ne voli da ga neko laže. Mislim da se u tome svi možemo složiti. Ali, nažalost, svako u sebi ima neku pohlepu ili bojaznost za svoj život i kao narod prihvatamo laži. U toj trci svjesno i nesvjesno postajemo sve gluplji i gluplji. Najgore od svega što to sve prelazi na našu djecu koja će biti pripremljena za nastavak života u svijetu tempiranih patoloških lažova i svijetu laži”, priča dobri čovjek iz BiH.

Jačanje propagande i stvaranje slike novog rata

Jedan od primjera velikih kampanja laži u BiH su izbori koji čine nastavak propagandnog sistema. Za sistem propagande destruktivne osobe okupane lažima iskorištavaju mnoge društvene segmente od religije, pa sve do drugih društvenih vrijednosti koji koriste put ka ostvarivanju ličnih i grupnih ciljeva i bježanja od suočavanja sa istinom.

Također, u kontinuitetu se prezentuje slika mogućeg početka novog rata u BiH pojačavajući signal da je svaki narod koji živi u BiH ugrožen od drugog naroda. Ovaj prljavi način izražavanja i vođenja politike jeste put ka pojačavanju straha u narodu i kroz medijsku nemoralnu kampanju stvoreno je vještačko napeto stanje gdje se nametnuti “prljavi lideri” nude kao spasioci koji donose rješenje.

Bez posebne i stručne metodološke analize može se uočiti da svaki lider svome narodu priča da jedino on i njegovi istomišljenici nude sklonište i sigurnost od drugog naroda. Turci će zaštiti BiH, Hrvati će sebi Herceg Bosnu, a Srbi će od referenduma do referenduma doći konačno do svoje države Republike Srpske.

Svi narodi na prostoru BiH, Balkana ne trebaju više sebi dozvoliti da budu izvedeni na šahovsku tablu kako bi odigrali osmišljenu ulogu pijuna. Svim normalnim narodima u BiH je jasno da niko ne želi rat i da ne želi da njegovo dijete puca na drugo dijete.

Oni ljudi koji pate i koji budu patili zbog ovakvog stanja moraju biti svjesni da ne traje ništa vječno i da će današnje povjerenje u politiku i političke aktere s vremenom izgubiti i nestati. Što prije shvatimo i pravilno se edukujemo za nas bolje. Da li ćemo to mi doživjeti ili neko drugi, nije bitno. Bitno je da se desi promjena.

Piše: Adnan Murselović
Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close