-TopSLIDEKolumne

Adis i Davor dali su život na dužnosti, a kako im je država vratila

Piše: Amra Vrabac


Ni dvije godine nakon ubistva dva sarajevska policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića nije poznato ko ih je ubio ni s kojim motivom. Priča da su ih likvidirali pripadnici automafijaških grupa više nije održiva. Niko od navodnih osumnjičenih ili osoba koje su pod istragom nije u pritvoru.  

Tužilaštvo KS od početka je istragu vodilo po nepoznatom počiniocu/počiniocima.

Ubistvo se dogodilo u rano jutro 26. oktobra u Geteovoj ulici. Zvanična je priča da su Šehović i Vujinović naišli patrolnim automobilom na grupu automafijaša koji su pokušavali ukrasti automobil golf 6 hrvatskih registarskih oznaka. Samo dva sata nakon brutalnog ubistva u Državnu agenciju za istrage i zaštitu stigla je depeša da se traže i liše slobode pripadnici automafijaških grupa. Zadatak SIPA-e bio je da ih predaju na ispitivanje u MUP KS.

Ni do danas nije jasno zašto ovaj slučaj nisu vodili SIPA i Državno tužilaštvo.

U protekle dvije godine za ubistvo Šehovića i Vujinovića vezale su različite priče, poluistine, pa čak i laži. Ali ne možemo zanemariti činjenicu da se istraga odmah usmjerila prema automafijaškim grupama. Istraga za ubistvo vodi se u svim smjerovima. Ako posmatramo s ove vremenske distance moglo bi se reći da je neko želio da se ubistvo veže za automafiju. No, tokom istrage, a naročito prvih dana ispitano je nekoliko stotina osoba, neke su bile i u pritvoru mjesecima, ali ubica nije pronađen. Kvalifikacija koju je Tužilaštvo KS koristilo je da se osobe lišene slobode dovode u vezu sa ubistvom, ali ne da su sumnjiče za isto.

Desetine privedenih osoba iz kriminalnih i automafijaških krugova većinom s područja Republike Srpske privođeni su na razgovor, provjeravani su im alibiji, međusobni kontakti. Prošli su poligrafska ispitivanja, rađena su vještačenja, ali kako je vrijeme prolazilo čini se da se istraga sve više udaljavala od pronalaska počinilaca.

Dok je nekoliko prvih mjeseci ovo ubistvo bilo u samom fokusu i policije i medija, posljednja godina prošla je skoro u tišini.

Iz MUP KS i Tužilaštva KS oglasili su se 23. oktobra zajedničkim saopćenjem za javnost. Potvrdili su da je zbog ubistva pod istragom više osoba.

“Od dana izvršenja krivičnog djela ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, policijski službenici MUP-a KS u saradnji i pod nadzorom postupajućih tužiteljica Tužilaštva KS, svakodnevno i u kontinuitetu rade na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela. Pored MUP-a KS koji je nosilac aktivnosti u istrazi, kroz razmjenu operativnih saznanja, provjere, saslušanja, analize i vještačenja, ostvarena je saradnja i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Upravom za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Federalnom upravom policije. Ostvarena je saradnja i sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom u razmjeni podataka. Do sada je u ovom predmetu poduzeto više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja. Pa je tako saslušano i ispitano oko 300 osoba. Naređena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Poligrafsko ispitivanje prošlo je 39 osoba, a izuzeto je 100 videonadzora koji su vještačeni.

“Upućeno je više zahtjeva INTERPOL-u i EUROPOL-u, potom, ostvarena saradnja sa osam država i to; SAD, Kanada, Njemačka, Velika Britanija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Dakle, predmet ubistva sarajevskih policajaca prioritet je u radu Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova KS. O konačnoj tužilačkoj odluci, informirat ćemo javnost”, saopćeno je iz Tužilaštva KS i MUP KS. 

I sutra će članovi Sindikata policije KS, Uprave policije MUP KS i MUP KS položiti cvijeće na mjesto gdje je prije dvije godine ispaljen rafal ne samo u Adisa i Davora, već u policijski, pravosudni i cijeli državni sistem. I taj sistem je zakazao i nije ispunio svoju zadaću.

nap

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close