Kultura

Abdurezak Hivzi Bjelevac: 52. godišnjica smrti bh. književnika

Na današnji dan 1972. godine, preminuo je Abdurezak Hivzi Bjelevac, bosanskohercegovački književnik, publicist, prevoditelj i novinar.

Abdurezak Hivzi Bjelevac rodio se 25. jula 1886. godine u Mostaru, gdje je završio osnovnu i trgovačku školu, potom se školovao u Galata-saraju u Istanbulu, a finansijsko-ekonomsku specijalizaciju završio u Grazu. Od 1909. do 1920. godine bio je porezni činovnik u Travniku, Mostaru, Stocu, Goraždu, Čajniču i Sarajevu.

Ataše za štampu u Istanbulu i Ankari

Godine 1931., otišao je u Beograd, gdje je radio u Presbirou kao stručnjak za tursku štampu, a potom kao ataše za štampu u Istanbulu i Ankari. U Turskoj je sarađivao s listovima “Ulus”, “La République” i “Cumhuriyet”. U aprilu 1942. godine, u Zagrebu je osnovao Hrvatsku muslimansku nakladu, čiji je cilj bio objavljivanje prevoda knjiga o islamu i djela jugoslavenskih pisaca na turski, arapski i perzijski jezik.

Najvažniji projekt Naklade bilo je izdavanje časopisa “Doğu ve Batı” (Istok i Zapad) koji je bio namijenjen iseljenicima u Turskoj, a čiji je prvi i jedini urednik bio Bjelevac od 6. aprila 1943. godine. List je izlazio do 15. avgusta 1944. godine. Bjelevac je sarađivao novinarskim prilozima u svim važnijim jugoslavenskim novinama između dva svjetska rata te uređivao časopise “Novi vijek” i “Behar”.

Bosanski Pjer Loti

Pisao je pripovijetke, drame i romane o životu bosanskohercegovačkih muslimana, u kojima je prikazao tradicijski svijet koji iščezava u sudaru sa zapadnjačkom civilizacijom. Njegov najbolji roman je “Minka”, u kojem je lirski opisao jednu bogatu hercegovačku porodicu s kojom se bio povlačio po sudu. Zbog ovog romana čitateljstvo ga je prozvalo bosanskim Pjerom Lotijem (Pier Lotti).

Ostala djela: “Sličice i profili”, “Pod drugim suncem, “Aprilske kiše”, “Rene Logotetides”, “Na kraju”, “Iščahureni leptiri”, “Melika: roman savremene muslimanke”, “Ana Zolotti”, “Zidanje srećnog doma”, “Muhamed”, “Istanbul, grad na obalama Mramorskog mora”, “Carica Azher, pjesma iz Irana”…

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close