A-SDA Visoko: Saopćenje za javnost

Dan se prepoznaje po jutru, a savjesnoj  javnosti općine Visoko je bilo jasno i prije jutra da su građani općine Visoko dobili većinu u Općinskom vijeću, koju čine stranački i koalicioni lojalisti ,  koji nisu vični datom zadatku, niti imaju predispozicija da naprave bilo kakve pozitivne promjene u našoj lokalnoj zajednici. Onima,  kojim to nije bilo jasno do tog prvog  jutra, uvjerili su se u proteklih devet mjeseci, koliko se već nalazimo pod novom visočkom vlašću.

Od nove garniture vlasti očekivalo se dosad najviše, i to zbog  agresivnog predstavljanja  nove reformatorske snage, pompezno najavljivanog programa  načelnice za preporodom  oronule visočke privrede,  te programa same SDA  koja je u prvi plan isticala svoje nove kadrove, za koje su tvrdili da  su bez konkurencije snaga Visokog.

U proteklom periodu nismo  imali priliku da prepoznamo tu novu snagu koja  pripada najačoj političkoj opciji u Visokom. Dosta su glasniji bili u predizbornoj kampanji, u kojoj su imali „rješenje“ za svaki problem koji tišti naše građane, stoga ne znamo gdje je sad problem kada imaju vlast i kad bez problema mogu da realizuju sve projekte i rješenja  koja su nam nudili.

Suština djelovanja vijećnika SDA svodi se uglavnom na slijepu podršku prijedlozima koji dolaze od strane Načelnice i njenih mentora, često puta bez kvalitetne argumentacije i diskusije  koja obećava napredak i ukazuje na snagu i kvalitet o kojem smo slušali tokom prediziborne kampanje. Snagu koja može napraviti neke značajnije iskorake u pravcu stvaranja boljeg ambijenta za življenje naših građana. Ovakvim radom većina u Općinskom vijeću Visoko se pretvorila u skupštinsku verifikacionu komisiju koja samo verifikuje odluke koje su već davno usvojene van institucije Općinskog Vijeća.

Upravljanje organom uprave, organizovanje rada službi, rješavanje osnovnih egzistencijalnih problema građana je dosta kompleksan  posao, koji  zahtijeva dosta znanja i iskustva, počevši od teoretskog pa do praktičnog, a još ako imate državno uređenje poput našeg situacije još kompleksnija. Da li oni koje smo mi birali imaju znanje da vode općinu odgovor ćemo potražiti  u onoj narodnoj „da slika govori više od hiljadu rijeći“Visoko je za vrijeme dosadašnje vladavine nove vlasti umjesto obećanog prosperiteta dobilo sljedeće:

– Unificirane, preplašene i ušutkane viječnike većine u Općinskon vijeću, koja uveliko podsjeća na prijeratno višedecenijsko jednoumlje.

– Usvojen je budžet za 2013. godinu i program rada za 2012-2016 godinu, i jedno i drugo je lijepo čitati i slušati kada neko prezentira, međutim pretenciozno i nerealno. Od ove vlasti smo očekivali  malo više objektivnosti i iskrenosti.

Svjestan je narod vakta i zemana u kojem se nalazi pa mu ne trebaju dodatne obmane.  Danas u Visokom niko pouzadano ne zna kakvo je punjenje i ovog irealnog budžeta, a trebali bi znati, jer su nas novi vlastodršci ubjeđivali da će njihovo opredjeljenje u radu biti transparentost, koje nije bilo kod njihovih prethodnika.

– Smanjenje participacije studentima i učenicima za prijevoz što se direktno odrazilo na ionako skromne porodične budžete.
– Smanjenje granta za rad savjeta Mjesnih Zajednica kao osnovne jedinice lokalne uprave za čiji razvoj su se vlastodršci svesrdno zalagali u vrijeme predizborne kamapanje.
– Svakodnevne napade pasa lutalica na djecu, odrasle, profesore itd., bez nade da će se ovaj problem u budućnosti riješiti.
– Visoko je umjesto gradilišta postalo jedna apatična sredina u kojoj i ono što se uradi, uradi se mimo normi i standarda u cilju prije svega bacanja praha u oči  narodu da se nešto radi.
– Briga za privrednika  svela se na brigu i ugošćavanje privrednika iz bratske Turske, i prikupljnje sadake umjesto investicija u prozvodne pogone i otvaranje novih radnih mjesta.
– Visočki sport je dobio nove drugoligaše.

Ovo je uvod, a do kraja mandata novog načelnika ostalo je još 40 neizvjesnih mjeseci, koji nam, vjerovatno, nose još mnogo kozmetičkih promjena i iznenađenja.

Na kraju, želimo da poručimo našim  izabranim dužnosnicima da ne smiju dozvoliti da padaju u zamku moći i sile koju vlast nosi sa sobom, pa da to iskoriste za razračunavanje sa neistomišljenicima. Takvo ponašanje vodi anarhiji, podjelama i svakako sukobima koji štete prije svega državi odnosno općini, a zatim, i poziciji i opoziciji.

Vođenje državom je umijeće, a politička borba nije borba sa neprijateljima, u politici nema neprijatelja u politici postoji samo konkurencija.  Ko ovo shvati na pravi način taj može da se uspješno bavi politikom i da postiže rezultate na dobrobit svih, u protivnom sve drugo je gubljenje vremena. Od konkurencije treba uzeti ono što valja i što može koristiti za dobrit svih, a ne odbacivati sve po svaku cijenu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close