A-SDA: Spremni smo preuzeti resor trgovine u Vladi FBiH

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke demokratske aktivnosti A-SDA nastavili su danas popodne razgovore vezano za formiranje nove koalicije u Federaciji BiH

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović kazao je novinarima nakon sastanka da su danas ponovo razgovarali o reformskoj agendi, a obje stranke su opredijeljene da se podrže svi reformski zakoni.

 

– Daje se podrška Vladi Federacije i Vijeću ministara BiH. Predstavnici delegacije A-SDA pokazali su spremnost da sudjeluju u radu Vlade Federacije BiH s jednim ministarskim mjestom. Zainteresirani su za poziciju ministarstva trgovine uz obrazloženje da imaju kadrove za tu poziciju – kaže.

 

Moglo bi se, dodaje, nazrijeti da bi Stranka za BiH trebala ponuditi rješenje za ministarstvo energetike, A-SDA bi trebala ponuditi rješenje za ministarstvo trgovine, a najvjerovatnije BPS za turizam.

 

– Tako da na neki način slažemo kockice kad je u pitanju Vlada FBiH – kazao je.

 

Osmanović ističe da je generalni sekretar SDA Amir Zukić u kontaktu s predsjednikom BPS-a Seferom Halilovićem te da očekuje da danas ili sutra također budu nastavljeni razgovori i s tom političkom partijom „te i da s njima na neki način privodimo kraju ove razgovore“.

 

Ponovio je da bi do početka septembra trebalo da bude popunjena Vlada FBiH s nedostajuća četiri ministarska mjesta.

 

– Trebalo bi da početkom septembra dobijemo Vladu FBiH s nova četiri ministra – kaže Osmanović.

 

Predsjednik Kantonalnog odbora A- SDA USK Jasmin Emrić kaže da je ta politička partija spremna preuzeti odgovornost za resor ministarstva trgovine i u tom kontekstu su i tekli razgovori.

 

– Pred nama su i razgovori vezani za učešće A-SDA kroz javna preduzeća ili eventualno druge pozicije koje će biti predmet razgovora između političkih stranaka koje ulaze u možemo reći  novu Vladu FBiH. Možemo biti zadovoljni time što postoji razumijevanje, što se traže najbolja kadrovska rješenja i u skladu s tim ćemo dati svoju konačnu odluku – kazao je.

 

Ta stranka, kaže, podržava sve reformske procese i sve ono što će ubrzati put Bosne i Hercegovine ka kandidaturi za članstvo Europske unije.

 

(FENA/dh)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close