BiHPolitika

A SDA BiH: Zaključcima VSTV-a BiH ograničavaju se temeljna ljudska prava

Reakcija na zaključke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća

Stranka demokratske aktivnosti (A SDA BiH) reagirala je danas u povodu zaključaka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u vezi s vjerskim obilježjima, navodeći “da se ovim zaključcima ograničavaju temeljna ljudska prava”.

– Zabrana nošenja marame u sudnicama predstavlja grubi oblik diskriminacije s obzirom da je hidžab dio identiteta, vjerovanja i uvjerenja, a koji spadaju u temeljna ljudska prava i slobode. Apsurdno je da Visoko sudsko i tužilačko vijeće svojim zaključcima ograničava temeljna ljudska prava i slobode zagarantovana Ustavom i međunarodnim konvencijama – smatra A SDA.

Ova stranka je stava da “isticanje vjerskih simbola, poput krstova/križeva, polumjeseca sa zvijezdom i sl. na vidnim dijelovima tijela u sudnici u BiH kao multietničnoj i multikonfesionalnoj državi može biti predmet rasprave, ali marama koja spada u vjerske dužnosti također, može biti i samo odjevni predmet”.

– Nesuvislo je, stoga, da Visoko sudsko i tužilačko vijeće nameće ženama kako će se oblačiti pod izgovorom sekularnog uređenja naše države, jer grubo i sirovo poimanje sekularizma ne podrazumjeva afirmaciju ateizma. Po ovakvoj logici i shvatanju članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća mnoge europske sekularne države, poput Švedske, Danske, Norveške i dr. bi iz svojih nacionalnih zastava trebale ukloniti krst ili križ koji jeste dio njihovog nacionalnog identiteta i što je naravno, legitimno – navodi se u saopćenju A SDA.

Ova stranka poziva Visoko sudsko i tužilačko vijeće da, “umjesto diskriminacije naših građanki”, analizira svoj rad, odnosno da “utvrdi svrsishodnost ovakvog, ali i ukupnog svog djelovanja”.

 

 

Autor: Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close